Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών αποστειρωμένων βελονών σε σημεία του σώματος, τα κανάλια ή μεσημβρινούς, τα οποία ονομάζονται σημεία βελονισμού. Με την μέθοδο αυτή, μπορούν να ρυθμιστούν διάφορες λειτουργίες του σώματος. Ο βελονισμός πιστεύεται πως βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ή η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), διαταραχές κύκλου και άλλα.
Ο βελονισμός, συχνά σε συνδυασμό με την βοτανοθεραπεία, έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία ορισμένων, αλλά όχι όλων των αιτιών υπογονιμότητας. Για παράδειγμα, ο βελονισμός και τα βότανα δεν θα λειτουργήσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της απόφραξης σαλπίγγων, η οποία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από το βελονισμό και τα βότανα, λόγω της βελτίωσης της λειτουργίας των ωοθηκών και των ωοθυλακίων. Επιπλέον, ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο ενδομήτριο, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την εμφύτευση του εμβρύου.
Πότε πρέπει να γίνεται ο βελονισμός;
Ο βελονισμός στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής έχει σκοπό την θεραπεία. Οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε θεραπεία για τρεις με τέσσερις μήνες πριν προχωρήσουν σε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Αυτή η ενίσχυση της θεραπείας μέσω του βελονισμού φαίνεται να έχει ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Επιστημονικές μελέτες προτρέπουν τις γυναίκες να λαμβάνουν θεραπείες βελονισμού πριν και μετά την εμβρυομεταφορά. Επιπλέον, οριμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες γονιμότητας περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό βελονισμού, φυτοθεραπείας, και ιατρικών μεθόδων.
Πότε πρέπει να διακοπεί ο βελονισμός;
Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κατά συνέπεια, η θεραπεία των ασθενών μπορεί συχνά να διαρκέσει μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα της κύησης ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη της αποβολής.
Ποιά είναι τα σημεία βελονισμού ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας υπογονιμότητας;
Δεν θα πρέπει να τοποθετούνται βελόνες στην κοιλιακή-πυελική περιοχή μετά τη γονιμοποίηση ή την εμβρυομεταφορά. Υπάρχουν έξι σημεία βελονισμού τα οποία αντενδείκνυνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή υποψίας εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα σημεία αυτά αφορούν την χοληδόχο κύστη, το στομάχι , το παχύ έντερο, τον σπλήνα, την ουροδόχο κύστη και σημεία στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση του βελονισμού για την θεραπεία της υπογονιμότητας;
Υπάρχουν ελάχιστοι κινδύνοι κατά τη χρήση του βελονισμού για την θεραπεία της υπογονιμότητας. Ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί αν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα σημεία βελονισμού κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Για τον λόγο αυτόν, οι ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν να συμπεριλάβουν τον βελονισμό στο θεραπευτικό σχήμα τους, θα πρέπει να επιλέξουν για την εφαρμογή έναν πιστοποιημένο επαγγελματία ο οποίος θα ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών γονιμότητας. Ο βελονισμός είναι γενικά ασφαλής, ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου.
Για ποιούς ασθενείς με προβλήματα γονιμότητας ενδείκνυται ο βελονισμός;
Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάθε είδους διαταραχής γονιμότητας. Στην περίπτωση των φραγμένων σαλπίγγων ο βελονισμός δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Ο βελονισμός σε συνδυασμό με τη χρήση βοτάνων χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των αυξημένων επιπέδων της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), των περιστατικών επαναλαμβανόμενων αποβολών, της ανεξήγητης (ιδιοπαθούς) υπογονιμότητας, των διαταραχών στην ωχρινική φάση, καθώς και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) με ασταθή κύκλο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για την θεραπεία περιπτώσεων ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που πάσχουν από κατακερματισμό του DNA του σπέρματος .
Απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την εφαρμογή βελονισμού;
Στην Ελλάδα η εφαρμογή θεραπειών βελονισμού μπορεί να εκτελείται μόνο από γιατρούς οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην βελονοθεραπεία και σε καμία περίπτωση από μη γιατρούς, οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν. Δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βελονιστή, ούτε εξειδίκευσης σε θεραπείες γονιμότητας, εφαρμόζεται όμως από γιατρούς και μόνο, οι οποίοι έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και την εμπειρία στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών.