HealthFlex
×
  • Home
  • About Me
  • Connect

Οταν το ουροποιητικό χάνει τον έλεγχο…

Οταν το ουροποιητικό χάνει τον έλεγχο…
November 21, 2013HarroulaΝέα και Ενδιαφέροντα Άρθρα3

Υπάρχει ένα όργανο στο σώμα μας για το οποίο οι περισσότερες από εμάς αδιαφορούμε μέχρι τη στιγμή που, δυστυχώς, δημιουργείται πια πρόβλημα: Η ουροδόχος κύστη. Ένας σάκος που γεμίζει διαρκώς με τα ούρα και αδειάζει την κατάλληλη στιγμή. Σπάνια μας ενδιαφέρει η υγεία του, όμως, όταν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως κάποιου είδους ακράτεια, ανάγκη να πας στην τουαλέτα ενώ κοιμάσαι ή πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση, τότε παθαίνουμε όλες πανικό. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας ενημερώσω και να σας ευαισθητοποιήσω για το τόσο σπουδαίο αυτό όργανο του σώματος μας, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την ουροδόχο κύστη: η ακράτεια ούρων και οι ουρολοιμώξεις.

ΑΚΡΆΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Η ακράτεια ούρων με απλά λόγια είναι μια κατάσταση στην οποία μας “ξεφεύγουν” ούρα χωρίς να το θέλουμε σε τέτοιο βαθμό που διαταράσσεται η καθημερινότητα μας. Εκτιμάται πως πάρα πολλές γυναίκες, σε ένα ποσοστό που αγγίζει και το 40%, θα παρουσιάσουν κάποιας μορφής ακράτεια, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στη ζωή τους. Οι παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο πολλοί και διαφορετικοί: το φύλο μας ( κι εδώ οι γυναίκες είμαστε πολύ περισσότερο ευαίσθητες από τους άνδρες), οι τοκετοί, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η χαλάρωση των γεννητικών οργάνων, φλεγμονές της κύστης, νεύρολογικές παθήσεις.

Οι τύποι ακράτειας είναι πέντε:

1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια, που παρουσιάζεται όταν μια γυναίκα γελάει, βήχει, φτερνίζεται ή πραγματοποιεί κάποια πιο έντονη σωματική δραστηριότητα που προκαλεί πίεση στην κοιλιά. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ακράτειας στις νεαρές γυναίκες, κυρίως μετά τον τοκετό, καθώς και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λόγω της ελλάτωσης των οιστρογόνων που προκαλούν μια μορφή “χαλάρωσης” στην κύστη.

2. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου ή η λεγόμενη ύπερλειτουργική κύστη. Εντελώς ξαφνικά, νοιώθουμε την έντονη ανάγκη να ουρήσουμε, όμως δεν προλαβαίνουμε να πάμε καν στη τουαλέτα. Η μορφή αυτή ακράτειας μπορεί να κρύβει κάποιο νευρολογικό αίτιο, τις περισσότερες φορές όμως το αίτιο είναι απροσδιόριστο και η κατάσταση κρίνεται ιδιοπαθής.

3. Μεικτού τύπου, όταν δηλαδή συνυπάρχουν οι δύο παραπάνω μορφές.

4. Ακράτεια από υπερπλήρωση. Η κύστη γεμίζει, μέχρι που δε χωράει άλλο. Κι ενώ είναι γεμάτη με ούρα, αρχίζει να αδειάζει συνεχώς και από λίγο, σα να στάζει. Στις ακραίες μορφές έχουμε συνεχή απώλεια ούρων. Αυτή είναι μια μορφή ακράτειας που συχνά εμφανίζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν πιο χαλαρό κυστικό τοίχωμα ή σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα.

5. Συνεχής ακράτεια, που εμφανίζεται κυρίως σε υπερήλικες γυναίκες και προκαλείται από ανατομικές ή νεύρολογικές βλάβες.

Ανάλογα με την μορφή της ακράτειας ακολουθείται και η αντίστοιχη θεραπεία. Οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι:

1. Εκμάθηση σωστών τρόπων συμπεριφοράς σχετικά με την κύστη. Δηλαδή ούρηση σε τακτά, προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα, διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, πραγματοποίηση ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών της λεκάνης ( Kegel ).

2. Φαρμακευτική Θεραπεία: παρασκευάζονται ολοένα και πιο εξελιγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τόσο για την επιτακτική, όσο και για την ακράτεια από προσπάθεια.

3. Χειρουργική Αντιμετώπιση: εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά η διάγνωση, γίνεται και η επιλογή της πιο κατάλληλης για την ασθενή θεραπείας.

Μια πολύ πρόσφατη κλινική μελέτη έδειξε πως η χρήση ενέσεων Botox® στην κύστη ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην περίπτωση υπέρλειτουργικής κύστης. Μάλιστα γυναίκες στην ομάδα Botox® είχαν διπλάσιες πιθανότητες για ίαση σε σχέση με αυτές που ακολουθούσαν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως, αν και το κόστος το επιτρέπει, θα είναι πολύ πιο εύκολο για μια γυναίκα να “ξενοιάζει” κάνοντας μια, δυο ενέσεις το χρόνο παρά να πρέπει να παίρνει σε καθημερινή βάση κάποιο φάρμακο.

Ακράτεια Ούρων, Εγκυμοσύνη και Τοκετός

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις ομορφότερες και σπουδαιότερες καταστάσεις στη ζωή μιας γυναίκας, που όμως προκαλούν πολύ μεγάλες αλλαγές τόσο στο σώμα της όσο και στον οργανισμό της γενικότερα. Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα μετά τον τοκετό, είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια, η οποία μπορεί να διαρκέσει και πολλούς μήνες μετά τον τοκετό.

Για να δούμε γιατί συμβαίνει: Μετά από τη μακρά περίοδο της εγκυμοσύνης και τη δοκιμασία του τοκετού, καθώς και την πληθώρα των ορμονικών αλλαγών που πραγματοποιούνται, οι μύες του πυελικού τοιχώματος και οι σφιγκτήρες μυς που συγκρατούν τα ούρα στην κύστη, έχουν υποστεί μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση και έχουν χάσει την αρχική δύναμή τους, με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων.

Πόσο καιρό διαρκεί; Για κάποιες γυναίκες αποτελεί συχνό φαινόμενο της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται σχετικά σύντομα μετά τον τοκετό. Σε άλλες μπορεί να συνεχιστεί και εβδομάδες ή και μήνες μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κολπικό επεμβατικό τοκετό. Τέλος σε κάποιες εμφανίζεται ξανά ή για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία, πχ όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Ασκήσεις Kegel: πραγματοποιήστε τες σωστά με πρόγραμμα, κάνοντας το μόνιμη συνήθεια. Έτσι θα δυναμώσετε τους μυς του πυελικού τοιχώματος και θα έχετε καλύτερο έλεγχο τόσο της ουροδόχου κύστης όσο και του κόλπου σας. Για περισσότερη βοήθεια σας παραπέμπω στο ακόλουθο βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=VfmWkHSOi7U&sns=em

2. Κρατήστε την κύστη σας υγιή, πίνοντας 6-8 ποτήρια νερό και ακολουθώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Πολύ συχνά προκαλείται η ακράτεια οφείλεται σε κάποια φλεγμονή της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Ελλατώστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ που και προσθέσετε στη διατροφή σας συμπληρώματα που περιέχουν εκχύλισμα από κράνα (cranberries) και προβιοτικά.

Τα πιο αγαπημένα μου προϊόντα στην κατηγορία αυτή είναι το Myrtigil και το Cranbiotix.

Επίσης, πριν και μετά το σεξ, είναι σκόπιμο η κύστη να αδειάζει.

3. Χάστε όσο πιο σύντομα γίνεται τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος.

4. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Η συνεχής πίεση μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες γύρω από την κύστη.

5. Όποτε πηγαίνετε στην τουαλέτα να ουρήσετε, μη βιάζεστε, πάρτε όσο χρόνο χρειαστεί ώστε η κύστη σας να αδειάσει εντελώς. Εκπαιδευτείτε στο να πηγαίνετε από μόνες σας στην τουαλέτα σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 2 με 4 ώρες, προτού η κύστη φτάσει στα όρια της. Έτσι προλαμβάνετε και τις ουρολοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καμία σημασία σε ποια φάση της ζωής βρισκόσαστε, η ακράτεια ούρων είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθείτε εγκαίρως και να μην παραμελήσετε. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ντροπή. Όμως, επειδή αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα μπορεί να σας φέρει σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, και ακόμα χειρότερα, να έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζώης σας, καλό είναι να αναφέρετε στο γιατρό σας κάθε σύμπτωμα που φαίνεται να σχετίζεται με την πάθηση αυτή.

Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα αυτό, αυτή τη φορά όμως θα αναφερθώ στις ουρολοιμώξεις.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας

20121121-132053.jpg

Comments

thomais.c. Reply
November 21, 2012

καλησπερα!
ήθελα να σε ευχαριστησω για ολες τις εξαιρετικά ενημερωτικές αναρτήσεις.μια ερώτηση σχετικά με το θέμα της ακράτειας. είναι πιθανό να προκληθεί απο χρήση αντισυλληπτικών? αν ναι, υπάρχει κάποια θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει(έχοντας φυσικά σταματήσει τα αντισυλληπτικα)?και τελος, το cramberry βοηθάει γενικά στην ακράτεια ή μόνο στις μολύνσεις?
ευχαριστω πολυ!

harroulabilali Reply
November 22, 2012

Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Σχετικά με τη χρήση αντισυλληπτικών και την ακράτεια, μια μελέτη που είχε ανακοινωθεί στο πολύ έγκυρο περιοδικό Fertility and Sterility κάποια χρόνια πριν, φάνηκε να δείχνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως η χρήση τους βοηθάει στον περιορισμό των συμπτωμάτων ακράτειας σε γυναίκες που δεν έχουν μπει ακόμα στην εμμηνόπαυση. Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά είχαν θετική δράση στους συνδετικούς ιστούς στην περιοχή του κόλπου (καλύτερη αιμάτωση, πάχυνση) με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο της περιοχής και περιορισμό της ακράτειας. Όμως σίγουρα χρειαζόμαστε πιο πολλές μελέτες για να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο στην καθημερινή πράξη. Οσον αφορά τα σκευάσματα με cranberries, δεν βοηθούν στην ακράτεια άμεσα αλλά επειδή αποδεδειγμένα βοηθούν στην υγιεινή και την καλή λειτουργία της κύστης κυρίως προλαμβάνοντας το κατά δύναμη φλεγμονές, που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια, για αυτό και χρησιμοποιούνται και για το λόγο αυτό, υπό συνθήκες και ανά περίπτωση. Ο γυναικολόγος σου γνωρίζοντας το ιστορικό σου θα αποφασίσει αν ειναι κατάλληλα για σένα. Επίσης ένα άλλο ιχνοστοιχείο που πιστεύουμε πως έχει ευεργετική επίδραση σε ορισμένες περιπτώσεις ειναι το μαγνήσιο. Να είσαι καλά.

Άννα Reply
November 29, 2012

Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!! Αυτό που βλέπω με την ακράτρεια ούρων, είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα (παράπλευρα?) προβλήματα είναι μια κοινωνική απομόνωση που δημιουργείται και πηγάζει από τον ψυχισμό του ιδίου του πάσχοντα και θα άξιζε να αναλυθεί και αυτή η παράμετρος. Και πάλι μπράβο για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Add Comment Cancel


Recent Posts

  • Ποιος είναι ο ρόλος της ΑΜΗ στη γονιμότητα και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
  • Σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετός μετά τα 40
  • Hello world!
  • Θέλω να ενισχύσω τη γονιμότητα μου
  • Θέλω να ελέγξω τη γονιμότητα μου.

Recent Comments

  • Ελένη on Σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετός μετά τα 40
  • eleniplus on Ραντεβού με το γυναικολόγο: Οδηγίες Χρήσεις
  • harroulabilali on Ο κόλπος θέλει κόλπο
  • eleniplus on Ο κόλπος θέλει κόλπο
  • Ο κόλπος θέλει κόλπο | Women's Fertility and Wellness on Επαναλαμβανόμενη Μυκητιασική Κολπίτιδα.

Archives

  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • July 2013
  • May 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012

Categories

  • BLOG
  • Diet
  • Fitness Consulting
  • For Global Patients
  • MEDIA
  • Motivation
  • News
  • Recipes
  • Uncategorized
  • Videos
  • Weight Loss
  • ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • Γονιμότητα και Εξωσωματική
  • ΕΝΤΥΠΑ
  • Νέα και Ενδιαφέροντα Άρθρα

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

10 Tips for maintaining your lost weight!

Read my new e-book

Dieting doesn't mean your food has to be tasteless!

Check out our wonderful recipes

Quick Contact

     
     
     

    logo

    I believe that we are a unique combination of our genes, the things we eat and the way we treat ourselves…

    (+30) 210 7704393

    info@harroulabilali.com

    122 Vas. Sofias Ave, Athens, GR 11526

    Copyright ©2018 Charoula Bilali
    Privacy Policy