Σύλληψη και εγκυμοσύνη μετά το γάμο

Εάν ανήκετε σε εκείνα τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μωρό σύντομα μετά το γάμο τους, αυτά είναι τα πιο σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
3 με 6 μήνες πριν
Ξεκινήστε μια ειδική προγεννητική βιταμίνη, που περιέχει τουλάχιστον 400 μg φυλλικό οξύ καθώς και Ω3 λιπαρά οξέα. Υποβληθείτε στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο σας καθώς και σε έναν βασικό ενδοκρινολογικό έλεγχο. Προσπαθήστε να διορθώσετε τυχόν αναιμίες και προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ενώ καλό είναι να πραγματοποιηθεί και μία εξέταση αίματος για να προσδιοριστούν τα επίπεδα της βίταμίνης 25-OH D3, η οποία φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα και υγεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά.
Στη φάση αυτή υοθετήστε με το σύντροφο σας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, με περιορισμό αν όχι αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα, ακόμα και αν δεν μένετε ακόμα μαζί. Δείτε το σαν ένα παιχνίδι που θα ωφελήσει και τους δυο και θα σας δώσει έξτρα ενέργεια για την υπέροχη ημέρα του γάμου σας και την μετέπειτα κοινή σας ζωή.
Η εμπειρία μου έχει δείξει πως τα ζευγάρια που έχουν ήδη ξεκινήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής πολύ πριν το γάμο τους, έχουν καλύτερες πιθανότητες για σύλληψη όταν έρθει η στιγμή και δεν δυσκολεύονται όπως εκείνα στα οποία επιβάλλεται ένας τέτοιος τρόπος ζωής σε περίπτωση που διαγνωσθεί κάποιο σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας ή η υπογονιμότητα φαίνεται ανεξήγητη.
Αμέσως μετά το γάμο.
Η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να εφαρμόσετε είναι να έχετε συχνές επαφές τουλάχιστον κάθε 2 με 3 ημέρες, χωρίς να μετράτε τις γόνιμες ημέρες σας.
Επαφές με αυτή τη συχνότητα και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σάλπιγγες ή το σπέρμα, εξασφαλίζει την παρουσία γόνιμου σπέρματος τη στιγμή της ωορρηξίας.
Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε ως γυναίκα τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας (γόνιμη τραχηλική βλέννη, πονάκια ωορρηξίας κα) αλλά σε καμία περίπτωση μην “προγραμματίζετε” τις επαφές σας βάση της ωορρηξίας σας και μόνο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στη λίμπιντο και να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα στρες, ειδικά αν η εγκυμοσύνη φαίνεται να αργεί. Και δύο μικρά πολύτιμα μυστικά: οι πρωϊνές επαφές μπορεί να είναι πιο αποδοτικές από την πλευρά του άνδρα ενώ ο οργασμός βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση της μήτρας και την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος στο σύνολο.
6 με 12 μήνες μετά
Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει πως οι πιθανότητες για φυσική σύλληψη ανά μήνα, μέχρι την ηλικία των 35, είναι περίπου 20% και λιγοστεύουν όσο η ηλικία μεγαλώνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το ζευγάρι πρέπει να πανικοβληθεί στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη δεν έρχεται μέσα στους πρώτους 2 – 3 μήνες. Ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι μικρότερη από 35 ετών, και αν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για κάποιο αίτιο υπογονιμότητας (πχ πολυκυστικές ωοθήκες), το ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 12 για να μείνει η γυναίκα έγκυος. Αρκεί κάθε μήνα να τηρείται η συχνότητα των επαφών. Μετά τους 12 αυτούς μήνες, η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί κάποιον ειδικό γονιμότητας για περαιτέρω διερεύνηση. Σε περίπτωση προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας (>36 ετών), η διερεύνηση πρέπει να γίνει 6 μήνες μετά την έναρξη των προσπαθειών για τεκνοποίηση.
Όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HELLO