3 διατροφικά λάθη στην προσπάθεια για σύλληψη ή εξωσωματική γονιμοποίηση
Κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, είναι πόσο σοβαρά έχουν πάρει το θέμα της διατροφής ολοένα και περισσότερα ζευγάρια ( όχι μόνο οι γυναίκες) που προσπαθούν να συλλάβουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για 2 λόγους.
- Η διατροφἠ παίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στη γονιμότητα και τη σωστή προετοιμασία για σύλληψη και εγκυμοσύνη, αλλά καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την υγεία του παιδιού που θα έρθει στον κόσμο, και μάλιστα αρκετά αργότερα στη ζωή του.
- Η από κοινού προσπάθεια για μία καλύτερη διατροφή, εφόσον βέβαια το επιθυμούν και οι δύο, κάνει ακόμα καλύτερη “ομάδα” το ζευγάρι, και βελτιώνει παραμέτρους γονιμότητας και από τις 2 πλευρές.
Στην προσπάθεια λοιπόν αυτή για καλύτερη διατροφή, έχω διαπιστώσει 3 λάθη που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
- Αποκλεισμός τροφών χωρίς ιατρικά τεκμηριωμένη αιτία.
- Κατανάλωση λαχανικών χωρίς κατανάλωση φρούτων ή μη κατανάλωση τους λόγω της λήψης βιταμινών.
- Απουσία νερού
Ας τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά. Όσοι από εσάς δεν καταναλώνετε καθόλου γλουτένη λόγω διαταραχών στη γονιμότητα, ας σηκώσετε το χέρι. Τώρα εκείνοι που δεν καταναλώνουν καθόλου λιπαρά ή γαλακτοκομικά.
Αν και μιλάμε για διατροφή γονιμότητας, στην πραγματικότητα αυτός ο όρος δεν υφίσταται. Διατροφή γονιμότητας αποτελεί μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες. Mάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη. Οπότε, όταν προσπαθεἰτε για ένα μωρό, προσπαθήστε να υοθετήσετε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Μόνο εάν και εφόσον υπάρχει κάποια ιατρική αιτία, θα πρέπει να αποκλείονται κάποιες τροφές όπως η γλουτένη. Σίγουρα, μπορείς να προσαρμόσεις τη μεσογειακή διατροφή για μέγιστο όφελος ανάλογα με το αίτιο της υπογονιμότητας ανά περίπτωση. Πχ, οι γυναίκες με PCOS επωφελούνται όταν καταναλώνουν ένα καλό πρωινό γεύμα, και οι γυναίκες με ενδομητρίωση χρειάζονται έξτα αντιφλεγμονώδη προστασία και αποβολή των εξτρα οιστρογόνων, και αυτό μπορεί να υποβοηθηθεί με τη διατροφή. Επίσης, οι άνδρες πρέπει να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και να καταναλώνουν συχνά ψάρια πλούσια σε Ω3. Σε γενικές όμως γραμμές, όλα είναι προσαρμογές και υγιεινές επιλογές στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής.
Το δεύτερο σφάλμα αφορά την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Στα πλαίσια προετοιμασίας και για την ενίσχυση της γονιμότητας, μεγάλη πρόσφατη επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια του 5-a-day, η κατανάλωση μόνο λαχανικών δεν αρκεί. Χρειάζεται να τρώτε και φρούτα. Ποια; Τι σημασία πραγματικά έχει; Πράγματι κάποια, όπως για παράδειγμα τα μούρα, έχουν επιπλέον ιδιότητες, αλλά κανείς δε μπορεί να ακυρώσει τη διατροφική αξία και των πιο “κοινών” φρούτων όπως οι μπανάνες (μαγνήσιο) και τα πορτοκάλια (βιταμίνη C). Απλά, να είναι εποχής, καλά πλυμμένα και αν μπορείτε προτιμήστε τα βιολογικά ώστε να αποφύγετε τυχόν βλαβερές ουσίες από φυτοφάρμακα.
Επίσης, ακόμα και αν λαμβάνετε ειδικές βιταμίνες για τη διατροφική υποστήριξη του αναπαραγωγικού σας συστήματος, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει την καλή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πραγματικά μου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου από τότε που ανέλαβα τα FERTILOVIT στην Ελλάδα, και στα πλαίσια της εκπαίδευσης μου από την επιστημονική ομάδα των Fertilovit στην Ελβετία και την Αυστρία έμαθα το ρητό “first we eat, then we supplement”.
Τέλος, δε με νοιάζει πόσα smoothies μπορεί να φτιάχνετε. (λατρεύω τα smoothies, είναι must, αλλά προσοχή λίγο στο γλυκαιμικό δεἰκτη και την απώλεια φυτικών ινών). Πρέπει καθημερινά να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Παραμένει το απόλυτο super drink για τη γονιμότητα σας.
Να είστε καλά,
Χαρούλα