Αλάτι και αναπαραγωγική υγεία
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Δουβλίνο, οι δίαιτες που περιέχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης της εφηβείας.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wyoming, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μελέτησαν την επίπτωση του αλατιού σε αρουραίους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι αρουραίοι που τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε αλάτι (που ισοδυναμεί με 3 ή 4 φορές την συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο) παρουσίασαν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν διατροφή με κανονική (χαμηλή) σε αλάτι δίαιτα. Ενδιαφέρον είναι ότι οι αρουραίοι που είχαν αποκλείσει εντελώς το αλάτι από τη διατροφή τους επίσης είχαν καθυστερημένη εφηβεία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η πρόσληψη αλατιού είναι απαραίτητη για την έναρξη της εφηβείας, αλλά ότι η υπερβολική λήψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία. Καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος και μειωμένη γονιμότητα.
Οι πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από ό, τι είναι απαραίτητο, καθώς η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 5 g άλατος ανά ημέρα για τους ενήλικες.Το νάτριο περιέχεται σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των αυγών. Βρίσκεται επίσης, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, πρόχειρα φαγητά, καθώς και σε καρυκεύματα όπως η σάλτσα σόγιας και οι κύβοι, τροφές οι οποίες συναντώνται όλο και συχνότερα στη Δυτική διατροφή και μπορούν να επηρρεάσουν δραστικά την αναπαραγωγική υγεία.