HealthFlex
×
  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Γραφτείτε στο newsletter μας

Μη χάσετε ούτε ένα άρθρο

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Αναζήτηση

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιά ή μυαλό;
  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του…
  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα
  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update

HARROULA BILALI – FERTICEUTICS

  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Αναπαραγωγή στα 30, στα 40, στα 50: Παραπλάνηση, Μύθοι και Αλήθειες

Γονιμότητα και ΕξωσωματικήΥπογονιμότητα

Σε μία σχετικά πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο φαίνεται πως οι γυναίκες εμφανίζουν πολλά “κενά γνώσεων” σε ότι αφορά τη γονιμότητα τους. Η ποιοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό “Human Reproduction” το Δεκέμβριο του 2012 με τίτλο “Το Σοκ της Ηλικίας: παρανοήσεις σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γονιμότητα πριν και μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες που συνέλαβαν μετά την ηλικία των 40 ετών“, αξιολόγησε τα δεδομένα από 61 συνεντεύξεις σε γυναίκες κατά τη χρονική περίοδο 2009-2011. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννήσει το πρώτο τους παιδί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) σε ηλικία 40 ετών και άνω.

Ένας συντριπτικός αριθμός αυτών των γυναικών ανέφεραν ανακριβείς “υποθέσεις” σχετικά με τη γονιμότητα και την ηλικία. 30% των γυναικών πίστευαν πραγματικά πως θα ήταν γόνιμες όσο είχαν περίοδο, δηλαδή μέχρι την έναρξη της εμμηνόπαυσης, δηλαδή πάνω κάτω στα 50 έτη. Απλά θεωρούσαν πως, αυτή πια την πιο ώριμη περίοδο της ζωής τους, η γονιμότητα τους θα μειωνόταν με αργό ρυθμό. Ένα εξίσου υψηλό 30% των γυναικών αυτών, επίσης πίστευαν ότι θα μείνουν έγκυες χωρίς καμία δυσκολία ή καθυστέρηση στην ηλικία των 40 ετών.

Ποια όμως είναι η αιτία μιας τέτοιας παραπληροφόρησης;

Η απάντηση φάνηκε να είναι απλή. Η ίδια η κοινωνία φαίνεται να ευθύνεται για όλη αυτή την παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, το 23% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη υπενθύμισε πως ” υπάρχει μια επίμονη και συνεχή αναφορά από την οικογένεια και τα μέσα, για αντισύλληψη και την αποφυγή μιας (ανεπιθύμητης) εγκυμοσύνης”, που αρχίζει στην εφηβεία – δηλαδή πολλές γυναίκες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της “φουλ” γόνιμης ζωής τους με το φόβο μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οπότε και προσέχουν με κάθε τρόπο να την αποφύγουν. Μέχρι τη στιγμή που νοιώθουν έτοιμες να αρχίσουν να δημιουργούν τη δική τους οικογένεια, έχουνε ήδη πατήσει για τα καλά στη δεκαετία των ’30 και των ’40 τους. Σε ένα 26%, η παραπληροφόρηση τους αποδόθηκε στα πολύ γόνιμα μέλη της ευρύτερης οικογένειας τους, που είχαν πολύ εύκολα τεκνοποιήσει, καθώς και το δικό τους, πολύ υγιεινό τρόπο ζωής. Πίστευαν δηλαδή, δεδομένου ότι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας, πως και αυτές θα είναι γόνιμες. Ένα σημαντικό 28% των γυναικών αυτών κατηγόρησε τους φίλους, τους γιατρούς και τα μέσα ενημέρωσης για την παρουσίαση της γονιμότητας και της ικανότητας για τεκνοποίηση σαν κάτι απλό, χωρίς προβλήματα και την εγκυμοσύνη σαν κάτι που μπορεί εύκολα να έρθει αργότερα στη ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως είπαν, δεν είναι κάτι “τόσο εύκολο ή λαμπερο” όπως είχαν ακούσει. Σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες ήταν σοκαρισμένες και θορυβημένες από τη συνειδητοποίηση του ότι η παραπληροφόρηση ήταν τόσο μεγάλη. Όπως και αμέτρητοι άλλοι ασθενείς υπογονιμότητας, που ποτέ δεν φανταζόντουσαν ότι θα χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να συλλάβουν. Ένα συντριπτικό 72% των γυναικών σε αυτή τη μελέτη αναγνώρισε πόσο “τυχερές” ήταν να συλλάβουν μέσω IVF παρά την προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία τους (πάνω από 38 έτη). Τέλος, το ένα τέταρτο των γυναικών δήλωσε πως η τεκνοποίηση θα είχε ανεβαίνει πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, εάν γνώριζε όλη την αλήθεια για τη δραματική μείωση της γονιμότητας με την ηλικία.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Εσείς τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προστατέψετε τους εαυτούς σας από όποια παραπληροφόρηση σχετικά με τη γονιμότητα σας;

Τις μεγαλύτερες αλήθειες τις αναφέρω παρακάτω:

Στα 30 έτη μια γυναίκα με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό έχει περίπου 20% πιθανότητα σύλληψης κάθε μήνα.

Στα μισά περίπου της δεκαετίας των 30, η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει.

Η πιθανότητα για σύλληψη κάθε μήνα από τη στιγμή που φτάνει τα 40, περιορίζεται στο 5%, σπάνια αγγίζει το 10%.

Η υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζετε: 1 στα 6 με 7 περίπου ζευγάρια έχει διαγνωστεί με υπογονιμότητα.

Η πιθανότητα επιτυχίας με ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου 42% στην ηλικία των 35. Ο αριθμός αυτός πέφτει μόλις στο 5% περίπου μετά την ηλικία των 42.

Πολλές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούν τα 42 έτη ως ανώτερο όριο ηλικίας για χρήση από τις ασθενείς των δικών τους ωραίων για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πράγματι, στη Κλινική Shady Grove Fertility, USA όπου εργαζόμουν, υπήρχαν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πότε μια ασθενής θα χρησιμοποιήσει τα δικά της ωάρια και πότε όχι. Ακόμα και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, πχ 38 ετών, που “βλέπαμε” πολύ κακά “ποιοτικώς” ωάρια ή έμβρυα, η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων ήταν η επόμενη γραμμή της θεραπείας. Γεγονός που με έβαζε σε πολλές σκέψεις τότε, και που εξακολουθεί να με βάζει σε ακόμα περισσότερες τώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταθέσω την άποψη μου πάνω στο θέμα αυτό αλλά όχι αυτή τη στιγμή.

Κάθε γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αποθεματικό ωαρίων στις ωοθήκες το οποίο μειώνεται με την ηλικία – δεν παράγουμε δηλαδή νέα ωάρια.

Μια γυναίκα ξεκινά με περίπου 2 εκατομμύρια ωάρια κατά τη γέννηση. Ο αριθμός αυτός μειώνεται σε περίπου 25.000 ωάρια στην ηλικία των 37 ετών. Αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε κύκλο “δραστηριοποιούνται” πάρα πολλά από αυτά προτού ένα μόλις να μπει στη διαδικασία της ωορρηξίας.

Οσο η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση ο αριθμός αυτός περιορίζεται κάτω από 1000.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, ενθαρρύνουν τις γυναίκες άνω των 35 ετών, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν για 6 μήνες με το σωστό τρόπο αλλά δε τα έχουν καταφέρει, να συμβουλευτούν έναν ειδικό στη γονιμότητα ιατρό. Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών θα πρέπει να δουν ένα γιατρό γονιμότητας μετά από 1 χρόνο προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα. Αν για κάποιο λόγο (πχ ιστορικό υπογονιμότητας στην οικογένεια, προβλήματα στο θυροειδή, διαβήτης, πολυκυστικές ωοθήκες) υποψιάζεστε πως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας ή υπάρχει ήδη μια διάγνωση, θα πρέπει να κάνετε κάτι πιο “δραστικό” μετά από περίπου 3 μήνες.

Ήθελα καιρό τώρα να το γράψω το άρθρο αυτό. Μακάρι να δημιούργησα τους σωστούς προβληματισμούς, έστω και λίγο. Σκοπός μου σε καμία περίπτωση δεν ήταν να σας αγχώσω, αν και αντιλαμβάνομαι πως μάλλον το έχω κάνει. Πιστεύω πάρα πολύ στη γνώση, θεωρώ πως η γνώση είναι δύναμη, η σωστή όμως πληροφορία και γνώση.

Κουράστηκα με το “lifestyle” της αναπαραγωγής όπως παρουσιάζεται. Πράγματι, αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας εμείς οι ειδικοί της αναπαραγωγής εκπληκτικές δυνατότητες. Σύγχρονες μέθοδοι γονιμοποίησης, κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση της γονιμότητας, επιλογή καλύτερων ωαρίων και εμβρύων στα πλαίσια της ευγονικής. Βιταμίνες, βότανα, ειδική διατροφή, εξειδικευμένη εκγύμναση. Υπάρχει αρχή μα φαίνεται να μην υπάρχει τέλος. Η μήπως πάλι υπάρχει;

Είναι το “τέλος” που η ίδια η φύση ορίζει και οφείλουμε να σεβαστούμε.

Μην παρεξηγηθώ, θεωρώ και πιστεύω ακράδαντα στο δικαίωμα κάθε γυναίκας να προσπαθήσει και μάλιστα να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να αποκτήσει το παιδί που επιθυμεί. Για το λόγο αυτό και εφαρμόζω τα περισσότερα από τα παραπάνω με μεγάλη όμως προσοχή κι εξατομικευμένα. Στα αυστηρά όμως όρια και πλαίσια που θέτουν οι όποιοι περιορισμοί της ηλικίας και η ασφάλεια της ίδιας της ασθενούς- μέλλουσας μητέρας.

20130709-103308.jpg

Πνευματικά δικαιώματα

Πνευματικά δικαιώματα - Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου είναι © 2022 - Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρήση του υλικου απο αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε στο: Όροι & Προϋποθέσεις

Calendly

Μοιραστείτε το!

Add Comment Cancel


Να με θυμάσαι
Χάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό?Εγγραφείτε

You will find me here

You will find me here

Women's Health Clinic Dimitrios A. Bilalis MBBCh MMedSci CCST FRCOG

(+30) 21 0770 4393

info@harroulabilali.gr

http://womenshealthclinic.gr/

Leoforos Vasilissis Sofias 122, Athens, 115 26, 3rd floor

and here

Ferticeutics Co.

(+30) 210 8000 225

https://ferticeutics.com/

El. Venizelou 61, Nea Erythraia

Legal notice

The content of this website is intended to inform its users-visitors and in no case can it replace your doctor. Any use, exploitation, republishing, reproduction and copying in any way of the content and services of this website is prohibited without the prior written permission of the page administrator – Law 212/1993 and rules of International Law applicable in Greece.

Privacy Policy – Terms of Use

Latest Articles

  • Καρδιά ή μυαλό; Οκτ 31

    Η καρδιά σου και το μυαλό σου συνδέονται με πολλούς...

  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα Οκτ 17

    Νέα δεδομένα για την πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του...

  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του… Οκτ 4

    το σπέρμα ενός άνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό "καθρέπτης" και...

  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα Οκτ 2

    Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να...

  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update Σεπ 27

    Μία ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ο λόγος για μια...

Copyright & copy;2022 Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη
Πολιτική Απορρήτου HMBΚατασκευή-Ενημέρωση HMB
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Κατάλαβα Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT