Αυστηρά για άνδρες… και όχι μόνο – Daily wellness by Harroula Bilali
Η αναφορά της φράσης “ορμονική ανισορροπία” συνήθως φέρνει στο μυαλό μία κατάσταση που αφορά τις γυναίκες. Το φοβερό πραγματικά 🙄🙄 “φταίνε οι ορμόνες σου” χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για το γυναικείο φύλο και πραγματικά πιστεύω πως αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό σεξιστικό γιατί απλά ορμονικές ανισορροπίες αντιμετωπίζουν όλοι.
Σήμερα λοιπόν θα χρησιμοποιήσω τη φράση αυτή “αυστηρά για άνδρες”… και όχι μόνο, καθώς όπως ακριβώς οι δικές μας ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητα μας και τους γύρω μας, έτσι μπορεί να συμβεί και με πιθανές ορμονικές ανισορροπίες των ανδρών.
Τι όμως εννοούμε με τον όρο ορμονική ανισορροπία;
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες στο σώμα σας που παράγονται από τους διάφορους ενδοκρινείς αδένες. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα διαφορετικά όργανα και ιστούς “στόχους” του σώματός σας προκειμένου να ρυθμίσουν λειτουργίες όπως:
- Το σεξ και την αναπαραγωγή
- Το μεταβολισμό και την όρεξη
- Τον ύπνο
- Τον καρδιακό ρυθμό
- Τη διάθεση
- Την ενέργεια
- Το στρες
Μια ορμονική ανισορροπία εμφανίζεται όταν το σώμα σας παράγει μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από τις σημαντικές ορμόνες. Αν και μια περιστασιακή διαταραχή δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, και δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, μια σημαντική ανισορροπία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία ενός άνδρα, όπως ακριβώς και σε μία γυναίκα.
Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι ορμονικής ανισορροπίας στους άνδρες;
Η μείωση της τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής ορμόνης, μαζί με/ ή διαταραχές σε άλλες κυρίαρχες ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η ινσουλίνη και οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε από τις 4 κύριες κατηγορίες ορμονικής ανισορροπίας στους άνδρες:
- Ανδρόπαυση: Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκαλέσουν ανδρόπαυση, ευρέως γνωστή ως «ανδρική εμμηνόπαυση».
- Κόπωση των επινεφριδίων: Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση των επινεφριδίων, η οποία πιο συχνά παρατηρείται σε άνδρες που εκτίθενται μακροχρόνια στο στρες.
- Υποθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και οδηγεί σε χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
- Υπερθυρεοειδισμός: Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας και να παράγει υψηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης.
‘Ενας άνδρας λοιπόν με κάποια ορμονική ανισορροπία είναι το ίδιο ευάλωτος όπως μία γυναίκα και μπορεί να βιώνει δυσάρεστα συμπτώματα όπως:
- Έλλειψη ενέργειας ή/και ανεξήγητη ή παρατεταμένη κόπωση
- Χαμηλή ή και ανύπαρκτη σεξουαλική ορμή.
- Δυσκολίες απόκτησης στύσης ή στύσεις που δεν είναι τόσο δυνατές όσο συνήθως.
- Προβληματα στο μεταβολισμό που μπορεί να οδηγούν σε παχυσαρκία ή και το αντίθετο
- Αυξημένο σωματικό λίπος
- Πονοκεφάλους
- Διαταραχές στον ύπνο
- Καρδιαγγειακά προβλήματα
- Κατάθλιψη.
- Εύθραυστα ή αδύναμα οστά
- Απώλεια δύναμης ή μυϊκής μάζας.
Ως μοριακή βιολόγος αναπαραγωγής αναγνωρίζω ολοένα και πιο συχνά στους άνδρες ασθενείς μου αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, τόσο σε εκείνους που με επισκέπτονται για λόγους γονιμότητας, όσο και σε αυτούς που κάνουν το τεστ Nutrigenomix® με σκοπό να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.
Ειδικά τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική λειτουργία φαίνεται πως απαντώνται πλέον και σε πιο νεαρούς άνδρες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική αναπαραγωγική δυναμική του ζευγαριού ανεξάρτητα από τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος.
Πρακτικά ένα καλό (φαινομενικά, στο μικροσκόπιο) σπέρμα “αχρηστεύεται” όταν δεν χρησιμοποιείται λόγω κάποιας σεξουαλικής διαταραχής όπως η στυτική δυσλειτουργία ή και η απουσία λίμπιντο.
Διαβάστε περισσότερα:
Αλλά και πέρα από τις όποιες προεκτάσεις στη γονιμότητα, καταστάσεις όπως έλλειψη ενέργειας, παρατεταμένη κόπωση και αδυναμία, διαταραχές στον ύπνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και τόσα άλλα που μπορεί να σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες σε έναν άνδρα, πρέπει να αποτελούν λόγο που ένας άνδρας θα λάβει δράση για να τα αντιμετωπίσει ώστε να βελτιώσει την υγεία του και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα του προς το καλύτερο.
Εάν λοιπόν κάτι από τα παραπάνω φαίνεται να σας αφορά, ή αφορά κάποιον πολύ δικό σας, καλύτερα να μη το αφήσετε στα “ψιλά γράμματα”.
Προσπαθήστε να ανακαλύψετε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας με περισσότερη ενέργεια, καλύτερη υγεία, δύναμη και σεξουαλική ευεξία.
Και να θυμάστε, το ρητό “Age is just a number” δεν έχει φύλο.
Να είστε καλά,
Χαρούλα
ΥΓΦ: Μοιραστείτε το άρθρο και αλλάξτε τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάτε πολύ. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.