Χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων
Η χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας. Οι άνδρες θεωρούν πολλές φορές, λανθασμένα, ότι η ποιότητα του σπέρματος αποτελεί απόδειξη της ανδρικής τους φύσης. Η ψυχολογική αυτή πίεση, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα είναι σε θέση να γίνουν γονείς, δημιουργούν τις περισσότερες φορές μία αρνητική διάθεση ανάμεσα στο ζευγάρι.
Η διάγνωση της χαμηλής συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων γίνεται μέσω του σπερμοδιαγράμματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογικό σπερμοδιάγραμμα. Αυτοί περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση των όρχεων, την συνεχή πίεση τους από την χρήση στενών εσωρούχων, την πιθανή θεραπεία για καρκίνο, με τη μορφή της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας και τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών τοξινών, όπως τα παρασιτοκτόνα και οι υπερβολικές ποσότητες μολύβδου στο νερό. Επιπλέον, καταχρήσεις όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ή και η χρήση φαρμάκων ή αναβολικών ουσιών, αποτελούν αιτίες για την χειροτέρευση της ποιότητας του σπέρματος.
Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος και η επιλογή της κατάλληλης, εξαρτάται από τον βαθμό του προβλήματος στην συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων. Αν κάποια συνήθεια του τρόπου ζωής επηρεάζει αρνητικά το βαθμό της γονιμότητας του άνδρα, τότε πρέπει πρώτα η συνήθεια αυτή να αντιμετωπιστεί και μετά να ληφθούν πιθανές αποφάσεις για πιο δραστικές επιλογές θεραπείας, πχ σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές ιατρικής θεραπείας της μειωμένης συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων. Αυτές είναι η χειρουργική επέμβαση ( πχ στην περίπτωση κιρσοκήλης ), η φαρμακευτική αγωγή (πχ σε περίπτωση φλεγμονής) και η θεραπεία με ορμόνες. Συνήθως, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός, προκειμένου να είναι επιτυχής η προσπάθεια. Σε περίπτωση αδυναμίας φυσικής σύλληψης, μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), όπου το σπέρμα έχει ληφθεί από τον άνδρα και επεξεργάζεται για τον διαχωρισμό και την απομόνωση του υγιούς σπέρματος. Αυτό, στη συνέχεια, εισάγεται κατ ‘ευθείαν στη μήτρα της γυναίκας. Σε περίπτωση σοβαρής παθολογίας του σπέρματος, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με μικρογονιμοποίηση (ICSI), η οποία έχει ως θεραπεία και τα πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Μία βελτίωση στη συγκέντρωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος, μπορεί να προκύψει και από απλές, ολιστικές θεραπείες, όπως μία υγιεινή διατροφή που θα ενισχύσει την γονιμότητα. Η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε καθαρή πρωτεΐνη και Ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλή σε λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με συχνές σεξουαλικές επαφές θα αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Συμπληρωματικά, επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο ότι η εκσπερμάτωση με «κενό» τριών ημερών ενισχύει την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης . Συστήνεται, πάντα με την έγκριση του γιατρού σας, η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος. Τέλος, οι άνδρες θα πρέπει πάντα να φροντίζουν το σώμα τους, όπως και οι γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη και να εξασφαλίζουν ότι δεν είναι ούτε υπέρβαροι ούτε λιποβαρείς.