Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες αναφορές περιπτώσεων που έχουν τεκμηριώσει τον αντίκτυπο της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στα διαφορετικά όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.
Η πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του ιού στην αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών, καθώς και στην εγκυμοσύνη, παρακολουθούνται στενά από την επιστημονική κοινότητα για ευνόητους λόγους.
Μια νέα ανασκόπηση στο περιοδικό Biology of Reproduction ανέλυσε την επίδραση της ανοσοαπόκρισης που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19 στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Η μελέτη στηρίχθηκε στο PubMed για να εντοπίσει έγκυρη επιστημονικά βιβλιογραφία έως τον Μάιο του 2022 και τελικά συμπεριέλαβε 83 μελέτες.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα νέα δεδομένα:
- Η “καταιγίδα κυτοκινών” λόγω μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, πρόωρο τοκετό και αποβολές.
- Η ανοσολογική απόκριση έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2 παρατηρήθηκε ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών, ωστόσο…
- Η λοίμωξη SARS-CoV-2 βρέθηκε να επηρεάζει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Μια πρόσφατη μελέτη τόνισε μία βραχυπρόθεσμη μείωση της γονιμότητας στους θετικούς στον SARS-CoV-2 άνδρες. Η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που προκύπτει από τον COVID-19 μπορεί να διαρκέσει έως και 7 μήνες μετά τη μόλυνση. Η καταιγίδα κυτοκινών λόγω μόλυνσης από SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο φράγμα αίματος των όρχεων καθώς και να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την κινητικότητα, τη σπερματογένεση και τη γονιμοποίηση των ώριμων σπερματοζωαρίων.
- Η λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα προκαλώντας μείωση της γονιμότητας και στυτική δυσλειτουργία.
- Πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό διαφορών στα συμπτώματα μεταξύ των γυναικών που έχουν μολυνθεί στην ωοθυλακική φάση και εκείνων που έχουν μολυνθεί στην ωχρινική φάση.
- Επίσης, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η ανοσία ή η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου διαφέρει ως προς το εάν το εμβόλιο COVID-19 ή η λοίμωξη SARS-CoV-2 εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής ή ωχρινικής φάσης.
Προσωπικά, από τη δική μου σκοπιά ως μοριακή βιολόγος αναπαραγωγής, πιστεύω πως έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε (και να δούμε) σχετικά με την επίδραση του ιού στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Στο πρόσφατο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία που παρεβρέθηκα στο Μιλάνο λίγους μήνες πριν, ίσως η πιο συχνή κουβέντα με συναδέλφους από όλο τον κόσμο σχετικά με το τι να κάνουμε με τον κορωνοϊό, κατέληγε στο συμπέρασμα πως “αναγκαστικά” θα τον βάλουμε στη ζωή μας και στην καθημερινή IVF πρακτική.
Στο νέο μου πρόγραμμα βελτίωσης της γονιμότητας πριν από την εξωσωματική που εφαρμόζω στους νέους ασθενείς μας, η αλήθεια είναι πως είμαι ιδιαίτερα σχολαστική όσον αφορά τους άνδρες και δεν μπορώ “απλά” να χρησιμοποιήσω ένα σπέρμα που μπορεί να φέρει σημαντικές επιγενετικές βλάβες εξαιτίας πρόσφατης μόλυνσης. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει λοίμωξη SARS-CoV-2 για τη γονιμότητα ενός άνδρα σε μοριακό επίπεδο.
Πιστεύω πως στους ασθενείς που έχουν πρόσφατα περάσει λοίμωξη SARS-CoV-2 καλό είναι να ελέγχουμε και να εξατομικεύουμε ακόμα περισσότερο το πλάνο θεραπείας και να περιμένουμε εάν κρίνουμε πως αυτό είναι για καλύτερα. Ακόμα και αν έχουν περάσει τον ιό “στο πόδι”, ας είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί. Τόσο, όσο…
Να προσέχετε,
Χαρούλα