Εγκυμοσύνη μετά τα 45 – 5 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.
Η εγκυμοσύνη μετά τα 45 είναι ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, με χιλιάδες γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο να αποφασίζουν να γίνουν μητέρες στην προεμμηνόπαυση ή ακόμα και στην εμμηνόπαυση, ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα τους.
Η εγκυμοσύνη μετά τα 45 δεν είναι κάτι απλό, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ο κανόνας. Όμως, καθώς η επιστήμη της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα ποσοστά επιτυχίας για μία εγκυμοσύνη ακόμα και στην 5η δεκαετία της ζωἠς μἰας γυναίκας αυξάνονται και αυτά.
Επιτρέψτε μου όμως να αναφέρω ξανά, πως μία τέτοια εγκυμοσύνη μετά τα 45 δεν είναι κάτι απλό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ο κανόνας.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και στο σημείο αυτό θα μεταφράσω το συμπέρασμα μίας σημαντικής επιστημονικής μελέτης (link ΕΔΩ) που δημοσιεύτηκε λίγα χρόνια πριν:
“Είναι σημαντικό να συμβουλεύετε τις ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί κάθε εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία της μητέρας ≥ 45 ετών. Κάτι τέτοιο δεν ενέχει μόνο υψηλότερους κινδύνους σχετικούς με την κύηση, όπως προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και πρόωρο τοκετό που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στη μητέρα ή το μωρό, αλλά και υψηλότερο αριθμό επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού καθώς και υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών. Οι γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε όποια θεραπεία σε νοσοκομείο επιπέδου Ι για να επιτρέπεται σε αυτές και στο έμβρυο να παρακολουθούνται στενά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πιθανός ρόλος μίας θεραπείας γονιμότητας – που συμβαίνει πιο συχνά σε ηλικιωμένες ασθενείς – ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί και αυτός σε περαιτέρω μελέτες με υψηλότερο μέγεθος δείγματος.”
Ένα επίσης ενδιαφέρον άρθρο που προτείνω να διαβάσετε σχετικά είναι αυτό στους New York Times :
The Truth About Pregnancy Over 40
Όμως κάθε γυναίκα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να γίνει μητέρα σε προχωρημένη ηλικία, παρά τις όποιες δυσκολίες, με σεβασμό πάντα στη νομοθεσία. Και μάλιστα, το θάρρος, η υπομονή και η επιμονή αυτών των γυναικών που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη μετά τα 45, είναι κάτι που προσωπικά θαυμάζω, καθώς αρκετές από αυτές τις γυναίκες δεν ἐχουν σύντροφο και όλο αυτό το ταξίδι προς τη γονεϊκότητα κρύβει μέσα του και πολύ μοναξιά.
Για κάθε μία λοιπόν από εσάς που προσπαθεί να μείνει έγκυος μετά τα 45, οι top συμβουλές που μπορώ να δώσω, είναι οι παρακάτω:
- Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια με την πρώτη αποτυχία. Μπορεί η επίτευξη κύησης μετά τα 45 στον εγχώριο και διεθνή τύπο να φαίνεται κάτι απλό, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σίγουρα, με τη δωρεά ωαρίων, οι πιθανότητες σύλληψης είναι εξαιρετικά υψηλές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά και να ολοκληρωθεί με επιτυχία από την 1η κιόλας προσπάθεια.
- Συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με τις μεθόδους που θα ακολουθήσετε. Κάθετί που κάνετε πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλές. Ασφαλές τόσο για εσάς όσο και το μωρό σας. Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορες μέθοδοι που όμως δεν έχουν επαρκή τεκμηρίωση ούτε για την ασφάλεια ούτε για την αποτελεσματικότητα τους. Και πολλές φορές κοστίζουν και σε χρήματα και σε χρόνο. Επενδύστε σωστά τα χρήματα και το χρόνο σας σε μεθόδους που έχουν αποτέλεσμα και δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
- Φτιάξε ένα πλάνο. Καταγράψτε με λεπτομέρεια τι θα χρειαστείτε και τι θα χρειαστεί να κάνετε, φάρμακα, εξετάσεις, ραντεβού με διαφορετικούς ιατρούς κλπ. Μάθετε τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το ταμείο σας. Έχω δει πολλές φορές ασθενείς να πληρώνουν φάρμακα και εξετάσεις που καλύπτονται μερικώς από τον ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα ο καρυότυπος ή μέρος του ελέγχου της θρομβοφιλίας. Ενημερωθείτε σωστά για το πότε και πως πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες εξετάσεις. Και όλα αυτά οργανώστε τα σε ένα φάκελο σε σωστή σειρά, ανά ημερομηνία και γιατρό, ώστε να αποφύγετε την άσκοπη επανάληψη κάποιων από αυτές και να μπορεί ο κύριος γιατρός σας να μελετήσει καλά το ιστορικό σας και να εξατομικεύσει την όποια θεραπεία σας . Είτε προσπαθείτε με δικά σας ακόμα ωάρια, είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ωάρια δότριας, είναι σημαντικό να έχετε ολοκληρώσει κάποιες εξετάσεις που θα επιβεβαιώνουν την καλή σας υγεία ή θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε εγκαίρως κάποιο πρόβλημα υγείας (πχ θυρεοειδίτιδας Hashimoto, θρομβοφιλία) πριν από την εγκυμοσύνη. Το πλάνο αυτό θα είναι το σταθερό σημείο αναφοράς σας, όταν σας κατακλύζουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Θα σας υπενθυμίζει το στόχο σας, θα οργανώνει πιο εύκολα τις σκέψεις σας και θα σας βοηθάει να λαμβάνετε πιο εύκολα αποφάσεις.
- Επενδύστε… στον εαυτό σας και την καλή σας υγεία. Η προγεννητική υγεία και η κατάλληλη προετοιμασία πριν από την εγκυμοσύνη είναι πάντα σημαντική και ακόμα πιο σημαντική καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει. Επενδύστε στην καλύτερη διατροφή που κάνατε ποτέ- ξεχάστε το junk food, την καφεΐνη, τα γλυκά και το αλκοόλ. Στο πρόγραμμα 3 μήνες για πιο υγιή ωάρια η σωστή διατροφή που ενισχύει φυσικά τη γονιμότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, που αποτελούν συχνό φαινόμενο σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας, αποτελούν ορμονικούς διαταράκτες και είναι σημαντικό να αποφεύγονται καθώς απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό από την απαιτούμενη ορμονική ισορροπία. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ενυδατωθείτε και κοιμηθείτε επαρκώς και αφιερώστε χρόνο για άσκηση και πιθανώς κάποιο χόμπυ που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος που μπορεί να έχετε. Περισσότερα μυστικά για γονιμότητα σε προχωρημένη ηλικία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
- Δημιουργήστε μία ομάδα στήριξης. Σημασία δεν έχει τόσο πολύ το μέγεθος της αλλά η διαθεσιμότητα της, τόσο συναισθηματικά όσο και στην πράξη. Μπορεί να είναι ο σύντροφος σας, που θα βοηθάει στις ενέσεις ή θα είναι η φωνή της λογικής εκεί που πρέπει, η κολλητή σας φίλη, με την οποία θα πάτε μία βόλτα στα μαγαζιά για να ξεφύγει λίγο το μυαλό σας, μία συνάδελφος στη δουλειά που έχει περάσει τα ίδια και ξέρει πως να σας στηρίξει, κάποιος από την οικογένεια σας που μπορεί να του πείτε τα πάντα, να κάνει για εσάς κάποια πράγματα όταν δεν προλαβαίνετε ή να σας στηρίξει οικονομικά. Μπορεί να είναι ο ίδιος ο γιατρός και η νοσοκόμα ή η μαία στην κλινική, που θα λύνει πρόθυμα κάθε απορία σας, απομακρύνοντας πιθανές ανασφάλειες. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρὀθυμοι να σας στηρίξουν σε αυτό το υπέροχο μα συνάμα απαιτητικό ταξίδι, αρκεί να τους το ζητήσετε.
Θα κλείσω με αυτό, που είχα διαβάσει κάπου κάποια στιγμή, μου άρεσε πολύ και το αναφέρω στα πολύ δύσκολα περιστατικά μου:
“Δεν ξέρεις ποτέ πόσο δυνατή είσαι μέχρι το να είσαι δυνατή είναι η μόνη σου επιλογή”
Να είστε καλά,
Χαρούλα
Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.
Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc