Επιδιδυμίτιδα: Mία πάθηση που μπορεί να απειλήσει επικίνδυνατη γονιμότητα του;
Όταν αναφερόμαστε στην επιδιδυμίτιδα, περιγράφουμε ουσιαστικά τη φλεγμονώδη κατάσταση της επιδιδυμίδας. Η επιδιδυμίδα είναι ένας περιελιγμένος σωλήνας, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του όρχεος και στον οποίο αποθηκεύεται το σπέρμα, μετά από την παραγωγή του (στους όρχεις). Επιπλέον, στις επιδιδυμίδες γίνεται ο εμπλουτισμός των σπερματοζωαρίων με θρεπτικά υλικά και υγρά, τα οποία διευκολύνουν την κινητικότητα τους. Τελικά τα σπερματοζωάρια διοχετεύονται από τον σπερματικό πόρο και εξέρχονται διαμέσου της ουρήθρας, κατά την εκσπερμάτιση.
Τι μπορεί να την προκαλεί;
Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας μικροβιακής μόλυνσης, της μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), ή μίας ουρηθρίτιδας. Ωστόσο, η επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τον ερεθισμό του όσχεου από ιδιαίτερα στενά ρούχα, έντονη πίεση ή παρατεταμένη έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Οξείας μορφής επιδιδυμίτιδα η οποία δεν αντιμετωπίζεται άμεσα με θεραπεία, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε χρόνια φλεγμονή, σε ποσοστό 15%.
Πως επιδρά στη γονιμότητα;
Για το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών που θα αντιμετωπίσει μία οξεία επιδιδυμίτιδα, η αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, δε φαίνεται να είναι συχνή. Ωστόσο, για τους άνδρες που υποφέρουν από συνεχείς ή χρόνιες μορφές επιδιδυμίτιδας, η επιπτώσεις στη γονιμότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Μία χρόνια φλεγμονή στην επιδιδυμίδα, είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες στο σπέρμα, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και τελικά να οδηγήσει σε παροδική ή μόνιμη υπογονιμότητα (ολιγο-ασθενο-τερατοζωοσπερία). Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο των επιδιδυμίδων, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή λειτουργία τους για την αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος.
Ποια είναι η θεραπεία της επιδιδυμίτιδα;
Η θεραπεία της επιδιδυμίτιδας γίνεται συνήθως με χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Παρόλα αυτά ο γιατρός είναι εκείνος που θα κάνει τη διάγνωση, θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει την αναγκαιότητα συμπληρωματικών θεραπειών ή ακόμα και κάποιας χειρουργικής επέμβασης, για την αντιμετώπιση των επιπλοκών.
Τι δε πρέπει να ξεχνάτε:
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι καθώς το σπέρμα παράγεται συνεχώς, τα επίπεδα γονιμότητας του, μπορούν να ανακτηθούν, εφόσον η επιδιδυμίτιδα θεραπευτεί και αντιμετωπιστεί η φλεγμονή. Παρόλα αυτά επειδή το σπέρμα κάθε εκσπερμάτισης έχει παραχθεί 72 ημέρες πριν, θα χρειαστεί το χρονικό διάστημα αυτό, για να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργικότητα του.
Επειδή η επιδιδυμίτιδα είναι μία θεραπεύσιμη νόσος, μην παραλείπετε να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με οποιοδήποτε ενοχλητικό σύμπτωμα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της επιδιδυμίτιδας, είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των προβλημάτων υπογονιμότητας που μπορεί να προκαλέσει.