Φλεγμονή και γονιμότητα: Πώς το ένα επηρεάζει το άλλο;
Μία κατάσταση που φαίνεται πως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική λειτουργία και γονιμότητα αποτελεί το επίπεδο φλεγμονής στον οργανισμό σας. Ο δε περιορισμός της μπορεί να δώσει στον οργανισμό -και τη γονιμότητά σας- την απαραίτητη ώθηση για να μείνετε έγκυος.
Μιλώντας για τη φλεγμονή και τη γονιμότητα αξίζει να επισημάνουμε πως η οξεία φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα ένας απαραίτητος παράγοντας που παίζει ρόλο κλειδί κατά την ωορρηξία, την έμμηνο ρύση, την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου αλλά και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Η εκτεταμένη, όμως, και χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση πολλών ανισορροπιών στον οργανισμό, έχοντας, μεταξύ άλλων, σημαντική επίπτωση στη γονιμότητά σας. Μάλιστα, αρκετές διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος συνοδεύονται από χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα σύλληψης και ολοκλήρωσης μιας υγιούς εγκυμοσύνης.
Φλεγμονή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;
Ορισμένες παθήσεις ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητά σας και να σας δυσκολεύουν να μείνετε έγκυος, κυρίως όταν η φλεγμονή εστιάζει στο αναπαραγωγικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι παρακάτω διαταραχές και νοσήματα του αναπαραγωγικού συστήματος συνήθως συνυπάρχουν με χρόνια φλεγμονή:
- Αδενομύωση και σύνδρομο Άσερμαν
- Πρόωρη εμμηνόπαυση ή ωοθηκική ανεπάρκεια
- Ενδομητρίωση
- Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Κακή ποιότητα ωαρίων ή σπέρματος
Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και τη γονιμότητά σας;
Καθώς το δίπολο «φλεγμονή και γονιμότητα» σχετίζονται άμεσα, η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντική ώστε να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργεί φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν υπάρχει φλεγμονή σε κύτταρα ή σε κάποιο από τα «συστήματα» του οργανισμού, είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη γονιμότητα αλλά και για την υγεία σας, να περιοριστεί, όπως επισημαίνεται και σε σχετική δημοσιευμένη μελέτη. Σύμφωνα με τον Γερμανό ιατρό Rudolph Virchow, τον «πατέρα» της σύγχρονης παθολογίας που έζησε τον 19ο αιώνα, το πρόβλημα της φλεγμονής είναι συνώνυμο με την απώλεια της λειτουργικότητας.
Τα φλεγμαίνοντα κύτταρα στο αναπαραγωγικό σύστημα, εκτός από την δυσκολία σύλληψης, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως πιο βαριές και επώδυνες περιόδους ή ακόμη και αιμορραγία μεταξύ της έμμηνου ρύσης. Γι’ αυτό και η ελάττωση της φλεγμονής συνδέεται τόσο με την αυξημένη γονιμότητα όσο και με την καλύτερη υγεία συνολικά.
Διατροφή και φυσική μείωση της φλεγμονής
Ο εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της φλεγμονής. Ανάμεσα στις τροφές αυτές, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συγκαταλέγονται τα μύρτιλλα, το σέλερι, τα παντζάρια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το λάδι καρύδας, τα λιπαρά ψάρια καθώς τα λαχανικά τουρσί που προσφέρουν φυσικά προβιοτικά και βέβαια τα ίδια τα προβιοτικά.
Άλλα συστατικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και είναι βοηθητικό να αυξήσετε την κατανάλωσή τους. Μάλιστα, οι παραπάνω τροφές δεν δρουν μόνο καταπολεμώντας τη φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά ενισχύουν γενικότερα το πεπτικό σύστημα και τη γονιμότητα.
Σε περίπτωση που χρειάζεται επιπλέον αντιφλεγμονώδης διατροφική υποστήριξη του οργανισμού, τα Fertilovit F ENDO, με την πατενταρισμένη τους επιστημονικά διαμορφωμένη σύνθεση αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην ενίσχυση της αναπαραγωγικής λειτουργίας.
Υπάρχουν όμως και τροφές, που έχουν την αντίθετη επίδραση, αυξάνοντας τη φλεγμονή στον οργανισμό. Δυστυχώς, πολλές από αυτές συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και τις καταναλώνουμε σε καθημερινή δράση «θρέφοντας» τη φλεγμονή. Και παρότι αρχικά μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι δύσκολο να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, θυμηθείτε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε πιο εύκολα το όνειρο της δημιουργίας της οικογένειάς σας.
Ποιες είναι οι φλεγμονώδεις τροφές που θα πρέπει να αποκλείσετε ή να περιορίσετε σημαντικά στη διατροφή σας;
- Τρανς λιπαρά
- Ζάχαρη και σιρόπι φρουκτόζης υψηλής συγκέντρωσης
- Βιομηχανικής παρασκευής έλαια από σπόρους
- Επεξεργασμένα δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και παρασκευάσματά τους.
- Αλκοόλ
- Επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι κλπ)
Φλεγμονή και έντερο
Δεν είναι όμως μόνο οι τροφές που μπορείτε να τρώτε ή να αποκλείσετε. Ο έλεγχος της φλεγμονής σχετίζεται επίσης με την υγεία του εντέρου καθώς η παρουσία «καλών» βακτηρίων μειώνει την κυτταρική φλεγμονή και διατηρεί το πεπτικό σας υγιές διασπώντας ορισμένες επιβαρυντικές τοξίνες, βελτιώνοντας την πέψη και γενικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Επιπλέον, η καλή υγεία του εντέρου συνδέεται με το φυσιολογικό pH στον κόλπο, που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.
Φλεγμονή και άγχος
Το υπερβολικό άγχος έχει βρεθεί επίσης πως αυξάνει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στον οργανισμό. Το σωματικό, συναισθηματικό και διανοητικό στρες οδηγούν στην απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητά σας, ειδικά εάν μιλάμε για χρόνιο στρες.
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό πως η μείωση του άγχους μπορεί να βελτιώσει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, υποστηρίζοντας την ορμονική ισορροπία και βελτιώνοντας μεταξύ άλλων και τη γονιμότητα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε το άγχος σας; Φροντίστε τον εαυτό σας και μάθετε να χαλαρώνετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα, όπως ένα μπάνιο σε νερό με άλατα Epsom, o διαλογισμός ή η γιόγκα.
Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι επίσης ένα δυνατό «όπλο» στα χέρια σας για την μείωση του άγχους. Βάλτε την στην καθημερινότητά σας επιλέγοντας έναν τρόπο άσκησης που σας αρέσει και σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι πολύπλοκο αν δεν έχετε αυτή τη διάθεση: ακόμη και το να βγαίνετε να περπατάτε 30 με 60 λεπτά τη μέρα είναι αρκετό για να έχετε όλα τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό και την ψυχική σας διάθεση.
Κι ένα επιπλέον κίνητρο για να υιοθετήσετε τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές: Η άσκηση και η καλή διατροφή οδηγούν σε έναν υγιέστερο οργανισμό, και όσο πιο υγιές είναι το σώμα σας τόσο πιο «έτοιμο» θα είναι για να συλλάβετε και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η κύηση.
Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνετε.
Να είστε καλά,
Χαρούλα