Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία η προετοιμασία πριν από τη σύλληψη ( χωρίς ή με βοήθεια)
Νομίζω δε θα μπορούσα να ξεκινήσω με καλύτερο άρθρο τη νέα μου χρονιά…. Εάν θυμάστε για εμένα πάντα η “χρονιά” μου μετρούσε με το άνοιγμα – κλείσιμο των IVF μονάδων που παραδοσιακά συμβαίνει έστω και για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, μαζί συνήθως με τα γενέθλια μου.
Αυτό λοιπόν το e-mail που ήρθε από το Fertility Sterility για την κυκλοφορία του τεύχους Οκτωβρίου, με χαροποίησε ιδιαίτερα..
Εισαγωγή από τον (Θεό της Αναπαραγωγής) Carlos Simon, για ένα θέμα που βροντοφωνάζω και πάντα θα επιμένω, όσο και αν βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπη με τη μερική ή και ολική ακόμα απαξίωση του: την προγεννητική προετοιμασία – Σας δίνω το link ΕΔΩ και μεταφράζω το abstract:
“Προγεννητική φροντίδα: πρέπει να μας νοιάζει; (…να μας ενδιαφέρει; …να φροντίζουμε για αυτό;…)
Η έγκαιρη και κατάλληλη ιατρική φροντίδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ενός νεογέννητου. Όταν εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, πρέπει πρώτα να σημειώσουμε ότι κάθε άνθρωπος αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα μιας ισορροπίας μεταξύ της φύσης (γενετικής) και της ανατροφής (περιβάλλοντος). Είναι σημαντικό ότι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη in utero (στην μήτρα) , η προγεννητική περίοδος είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν για να ασκήσουν αποτελέσματα που τελικά επηρεάζουν την υγεία των μελλοντικών απογόνων. Στην αρθρογραφία του παρόντος τεύχους, παρέχουμε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η σύγχρονη προγεννητική φροντίδα πρέπει να αποτελέσει βασικό συστατικό της αναπαραγωγικής ιατρικής όχι μόνο για τη βελτίωση των ποσοστών εμφύτευσης και εγκυμοσύνης αλλά και για τη μείωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, την περαιτέρω βελτιστοποίηση της υγείας για τις μητέρες και τα παιδιά αλλά και την προετοιμασία για την (υγεία στην) ενήλικη ζωή των παιδιών αυτών. Η προγεννητική περίοδος θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την προαγωγή της παιδικής υγείας, όχι μόνο λόγω αυτής της αλληλεπίδρασης γονιδίων-περιβάλλοντος και της δυνατότητας εντοπισμού των γενετικών κινδύνων των γυναικών, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύει μια εποχή που οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις ανθυγιεινές συνήθειες.”
Ο Carlos Simon τα λέει όλα ακριβώς όπως πρέπει. Η προγεννητική φροντίδα είναι το Α και το Ω, είτε προετοιμάζεσαι για φυσική σύλληψη είτε προσπαθείς με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Γνωρίζω πολύ καλά πως πολλές και πολλοί από εσάς, που πραγματικά έχετε προσπαθήσει πολύ και μάλιστα πάνω και από τις δυνάμεις σας μερικές φορές, παρά την όποια προσπάθεια ή προγεννητική προετοιμασία σας με σωστή διατροφή, υγιεινό lifestyle κλπ κλπ πως δε θέλετε να ακούσετε ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ για το θέμα αυτό, αφού τελικά ότι και αν έχετε κάνει το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Γνωρίζω επίσης πολύ καλά πως (από λάθος μάλλον πληροφόρηση θέλω να ελπίζω) πως αρκετοί από εσάς είτε δεν πιστεύετε πως η σωστή προγεννητική προετοιμασία έχει τόση μεγάλη αξία, είτε απλά πιστεύετε πως η τεχνολογική υπεροχή μπορεί για παράδειγμα να “διορθώσει” ένα πολύ κακό σπέρμα και δεν πειράζει να συνεχίσετε ας πούμε το κάπνισμα ή το αλκοόλ.
Η μόνη αλήθεια όμως είναι αυτή που αναφέρει ο καθηγητής και που όλοι οι επιστήμονες γνωρίζουμε, ειδικά τώρα που έχουμε την τεχνολογία να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις επιγενετικές φθορές που μπορεί να προκαλέσει ένα κακό lifestyle:
Η προγεννητική προετοιμασία είναι το απόλυτο must της αναπαραγωγικής διαδικασίας.
Είναι χρέος μας να σας βοηθήσουμε ώστε αυτό το must να γίνει to do και done.
Κάθε (βιαστική) εξωσωματική (χωρίς λόγο) μπορεί (πρέπει) να περιμένει.
Καλό αποκαλόκαιρο 🙂