Γηριατρική εγκυμοσύνη: Τί είναι και τι πρέπει να προσέξετε.
Έχετε αλήθεια ακούσει τον όρο«γηριατρική εγκυμοσύνη»; Και αν ναι, σίγουρα αυτό που θέλετε να γνωρίζετε είναι αν η ονομαζόμενη «γηριατρική εγκυμοσύνη» είναι πραγματικά επικίνδυνη. Είχα καιρό να ακούσω ή να χρησιμοποιήσω η ίδια αυτόν τον όρο, αλλά μου τον υπενθύμησε πρόσφατα μία ασθενής μου.
Τι είναι όμως αυτός ο όρος που το άκουσμα του και μόνο δημιουργεί τόσο φόβο, στεναχώρια και ανασφάλεια σε τόσες γυναίκες; Απλά, αν θελήσατε να γίνετε μητέρα μετά τα 35, η ιατρική χρησιμοποιεί χρόνια τώρα αυτό τον όρο για την περίπτωσή σας. Άρα ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η «γηριατρική εγκυμοσύνη» σαν έννοια δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ και οι κυήσεις μετά τα 35 έχουν πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και προσωπική ασφάλεια μετά τα 35 και γι’ αυτό προτιμούν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.
Σήμερα, για προφανείς λόγους, οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «γηριατρική εγκυμοσύνη» αλλά προτιμούν το εγκυμοσύνη σε «προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία». Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο πράγμα, αλλά το προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ακούγεται πολύ καλύτερα από κάτι που στην καρδιά της λέξης περιλαμβάνεται η λέξη «γήρας». Προσωπικά δεν κολάω στις λέξεις. Έχω ακούσει άπειρες φορές τη φράση «γερασμένα ωάρια», και όταν ρωτάω δηλαδή, σχεδόν κανείς δε μου απαντάει ακριβώς τι εννοεί. Γιατί, πχ, μία κοπέλα 3ο ετών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή Ενδομητρίωση μπορεί να έχει πολύ κακά ποιοτικά ωάρια, τα οποία σίγουρα δε μπορείς να τα πεις γερασμένα, ενώ μία γυναίκα 42 ετών με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό, μπορεί, ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι πλέον μικρότερες, να έχει καλά και ποιοτικά για την ηλικία της ωάρια και ας είναι θεωρητικά γερασμένα. Ας μην κολάμε λοιπόν στις λέξεις και ας εξατομικεύουμε την κάθε περίπτωση ανάλογα με τα δεδομένα της. Και κάπως έτσι ας πάμε και στο βασικό ερώτημα:
Είναι η «γηριατρική εγκυμοσύνη» επικίνδυνη;
Παρά το δεδομένο ότι σήμερα οι γυναίκες κοντά στα 40 είναι νέες, δυναμικές και ενεργές, μία εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους. Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Όσο όμως αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα. Μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 ετών δυσκολεύεται να συλλάβει, και το ποσοστό αυτό μεγαλώνει, όσο η ηλικία της γυναίκας αυξἀνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι γυναίκες, ως γνωστό, βρίσκονται στην καλύτερη ηλικία γονιμότητας μεταξύ 23-31 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, τα ποσοστά σταδιακά μειώνονται περίπου κατά 3% τον χρόνο. Στη συνέχεια η μείωση γίνεται εντονότερη. Στην ηλικία των 39 ετών το ποσοστό γονιμότητας είναι το μισό σε σχέση με εκείνο των 31 ετών. Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει θετικά και αποτελεί σύμμαχο για τη γυναίκα που επιθυμεί εγκυμοσύνη μετά τα 35. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μερικοί από τους κινδύνους μίας «γηριατρική εγκυμοσύνης» είναι οι παρακάτω:
- πρόωρη γέννηση
- χαμηλό βάρος γέννησης στο μωρό
- χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο μωρό
- αποβολή
- υπέρταση κύησης και προεκλαμψία στη μητέρα
- διαβήτη κύησης·
- αιμορραγίες
Όσο καλύτερα προετοιμασμένη ( τουλάχιστον 3 με 6 μήνες πριν) είναι μία γυναίκα μετά τα 35 που επιθυμεί να γίνει μητέρα, τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Όσο καλύτερη μαιευτική και περιγεννητική φροντίδα λαμβάνει, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για επιπλοκές. Μη φοβάστε την εγκυμοσύνη μετά τα 35. Απλά οργανωθείτε καλύτερα και φροντίστε τον εαυτό σας και το μωράκι σας μαζί με το γιατρό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Υπάρχουν οφέλη από μία «γηριατρική εγκυμοσύνη»;
Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής, κατέληξε ότι η απόκτηση παιδιού μετά τα 35 βοηθά την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου των γυναικών και προλαμβάνει την απώλεια μνήμης. Στην έρευνα συμμετείχαν 830 γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση και εξετάστηκαν τομείς της πνευματικής τους υγείας σε συνάρτηση με την ηλικία της πρώτης περιόδου, την ηλικία που έγιναν μητέρες και τον αριθμό των τοκετών. Άλλη μελέτη απέδειξε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλύτερες μητέρες, λόγω του διαθέσιμου χρόνου, της οικονομικής δυνατότητας και της ωριμότητας τους, έτυχαν καλύτερου ποσοστού σε τεστ που μετρούσε τη λεκτική και γνωστική τους ικανότητα, σε σχέση με τα παιδιά μικρότερων μαμάδων.
Τι πρέπει να προσέξετε
Αν θέλετε να μείνετε έγκυος μετά τα 35, φροντίστε να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Επίσης να λαμβάνετε μία προγεννητική βιταμίνη, να έχετε κατάλληλο βάρος , να αποφεύγετε επικίνδυνες ουσίες όπως τσιγάρο και αλκοόλ και σίγουρα να έχετε ρυθμίσει άλλα προβλήματα υγείας όπως πχ η θυρεοειδίτιδα ή ο διαβήτης. Μη μένετε στις λέξεις και επενδύστε χρόνο για την καλύτερη υγεία σας.
Η πρόοδος της επιστήμης και η εξέλιξη της τεχνολογίας μας βοηθούν να γίνουμε μητέρες ακόμα και στα πιο ώριμα χρόνια μας. Στόχος όμως δεν πρέπει να είναι το να ακυρώσουμε την ηλικία μας, λες και δεν υπάρχει, αλλά να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να δούμε τι ασφαλείς επιλογές έχουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας πριν γίνετε γονείς. Μερικές φορές στα ζευγάρια που βλέπω με το ίδιο πρόβλημα, αυτό της ηλικίας, λείπουν οι πιο βασικές.
Να είστε καλά,
Χαρούλα