Όταν το παιδί σου έχει υπογονιμότητα
Στις μέρες μας, τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι υψηλότερα από ποτέ και οι μετρήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι 1 στα 6 ζευγάρια αγωνίζεται να συλλάβει. Η ένταση αλλά και το άγχος που βιώνει ένα ζευγάρι κατά την θεραπεία υπογονιμότητας είναι ευρέως γνωστή και ας μας επιτραπεί να πούμε ένα πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Τί γίνεται όμως με τις επιπτώσεις που έχει όλη αυτή η διαδικασία στους γονείς του ζευγαριού, στις μελλοντικές γιαγιάδες και μελλοντικούς παππούδες του μωρού; Πόσο τους επηρεάζει ψυχολογικά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως το παιδί τους πάσχει από υπογονιμότητα;
Ειδικοί γονιμότητας αναφέρουν, ότι η σχέση γονιού και παιδιού συχνά υποτιμάται. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που η σχέση αυτή κάτω από αυτές τις συνθήκες δοκιμάζεται. Και δοκιμάζεται σκληρά. Την περίοδο αυτή, γιαγιάδες και παππούδες αισθάνονται αβοήθητοι και, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν, καταλήγουν σε λάθος ενέργειες και φράσεις του τύπου:
“Πρέπει να χαλαρώσετε- η Φύση ξέρει τι κάνει”.
Και ακριβώς εδώ είναι που εμφανίζεται ένα από τα κύρια προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς γονιμότητας. Αυτό του μεγάλου κενού γνώσης μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων. Πριν 50 χρόνια, δεν ήταν τόσα πολλά τα ζευγάρια που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Ή η έννοια της υπογονιμότητας δεν ήταν ευρέως γνωστή. Η διάγνωση της υπογονιμότητας στις μέρες μας γίνεται πλέον με διαφορετικό τρόπο και οι άνθρωποι σήμερα έχουν περισσότερες γνώσεις όσον αφορά τη λειτουργία του σώματός τους.
Πώς μπορεί όμως μια υποψήφια γιαγιά κι ένας υποψήφιος παππούς να στηρίξουν το παιδί τους στην περίπτωση υπογονιμότητας, και το αντίστροφο;
Θα ξεκινήσουμε ίσως από την πιο βασική συμβουλή. Εκείνη της σύγκρισης. Δεν είναι ανάγκη να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας τι κάνουν τα παιδιά των φίλων σας, ιδιαίτερα εάν έχουν γίνει ήδη γονείς, ή να συγκρίνετε τις μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας στις οποίες υποβάλλονται. Είναι βασικό να γνωρίζετε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι ειδικά προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ζεύγους.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό το παιδί σας να το χαλαρώνετε καθώς πολλά ζευγάρια που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, λένε ότι αυτός είναι ο απόλυτος εφιάλτης τους. Το στρες μπορεί να χειροτερέψει προβλήματα υπογονιμότητας και οι περισσότερες γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες το γνωρίζουν αυτό. Βέβαια, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Όμως, το να γνωρίζουν πως σας έχουν δίπλα σας, έστω και σιωπηλά, χωρίς κριτική διάθεση ή σκέψη, αυτό θα θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν.
Μην αισθάνεστε ντροπή να πλησιάσετε τον ειδικό υπογονιμότητας της κόρης ή του γιού σας ζητώντας του να σας εξηγήσει την διαδικασία θεραπείας της υπογονιμότητας, αν δεν την καταλαβαίνετε. Για δική σας ενημέρωση και όχι για να μάθετε λεπτομέρεις που αφορούν το ζευγάρι. Επίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στις διαδικασίες – να θυμάστε πως η υπογονιμότητα αφορά το ζευγάρι, όχι εσάς, και όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα πρέπει οι ίδιοι να βρουν το θάρρος να το αντιμετωπίσουν. Να είστε υποστηρικτικοί όσο χρειάζεται. Σίγουρα η συζήτηση μαζί με τον θερἀποντα ιατρό είναι πολύ καλύτερη ιδέα από την έρευνα στο διαδίκτυο, στην οποία οι πληροφορίες μπορεί να είναι υπερβολικές και αναξιόπιστες, και στην περίπτωση που τις μεταφέρετε στο ζευγάρι δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα. ΄Ετσι, θα είστε κι εσείς ενημερωμένοι καλύτερα και θα μπορείτε να συζητάτε με το παιδί σας αποτελεσματικότερα, όταν αυτό το επιθυμεί.
Πρέπει επίσης να ξέρετε, πως η περίοδος κατά την οποία η κόρη σας προσπαθεί να συλλάβει και δεν μπορεί, είναι από τις δυσκολότερες περιόδους στην ζωή της. Είναι εκείνη η περίοδος επίσης κατά την οποία ακόμα και οι καλύτερες σχέσεις μητέρας και κόρης αλλά και πατέρα και κόρης, ενδέχεται και μάλιστα με μεγάλες πιθανότητες να δοκιμαστούν. Σε αυτήν την δοκιμασία θα πρέπει να είστε εσείς ο δυνατός κρίκος. Το οφείλετε στο παιδί σας, όσο και αν πονάτε και εσείς.
Να είστε σίγουροι ότι είστε οι άνθρωποι εκείνοι με τους οποίους θα μοιραστεί μαζί τους πιθανώς κακές ειδήσεις και κάθε φορά που θα αδιαθετεί θα θρηνεί για ένα παιδί που δεν ήρθε. Πρέπει να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα λύπης και απόγνωσης, και μάλιστα με δύναμη και υπομονή. Θα είστε εκείνοι, που πραγματικά μπορείτε όχι μόνο να καταλάβετε τα παιδιά σας αλλά να βιώσετε και οι ίδιοι εξίσου με την ίδια ένταση το μέγεθος του πόνου ψυχής τουςς και να τα βοηθήσετε περισσότερο από όλους να προχωρήσουν με δύναμη στο πολυπόθητο όνειρο ζωής τους. Σε εκείνο το θαύμα ζωής που η ίδια ή ο ίδιος σάς χάρισε. Το θαύμα της γονεϊκότητας.
Ως γονείς που θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από τον πόνο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταθείτε δίπλα τους διακριτικά αλλά όχι αμέτοχοι.
Να είστε σίγουροι, ότι τα ζευγάρια γνωρίζουν πολύ καλά την ευθύνη που έχουν να ενημερώσουν τους γονείς τους σε μία τόσο δύσκολη και απαιτητική χρονική στιγμή στη ζωή τους. Είναι όμως δική τους η απόφαση πότε θα το πράξουν. Μην τους απομακρύνετε, και δώστε εσείς πρώτοι τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για αυτό. Οι ειλικρινείς και ανοιχτές συνομιλίες μειώνουν το φόβο και παράλληλα δημιουργούν δυνατές σχέσεις.
Στηρίξτε τα παιδιά σας. Μιλήστε μαζί τους. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής τους, σωστά ενημερωμένοι γονείς γεμάτοι αγάπη, ενεργή συμμετοχή με διακριτικότητα και κατανόηση γίνονται σύμμαχοι με την επιστήμη και στις περισσότερες περιπτώσεις η “συμμαχία” αυτή νικά, ευκολότερα και γρηγορότερα την υπογονιμότητα.