Η υστεροσαλπιγγογραφία θέλει χρόνο, τρόπο και σεβασμό.
Καλημέρα. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου σχετικά με την υστεροσαλπιγγογραφία, μία εξαιρετικά πολύτιμη εξέταση στα πλαίσια διερεύνησης της γυναικείας υπογονιμότητας. Την εξέταση που εκτός από διαγνωστική έχει και μεγάλη θεραπευτική αξία, αφού για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την εξέταση υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης εφόσον βέβαια όλα είναι φυσιολογικά και από τις δύο πλευρές.
Μία εξέταση που γνωρίζω πολύ καλά πως οι περισσότερες από εσάς τρέμετε και μόνο στην ιδέα της. Δε θα έπρεπε όμως να είναι έτσι.
Η σαλπιγγογραφία πονάει συνήθως όταν υπάρχει ένα εύρημα, τις περισσότερες φορές μάλιστα σοβαρό.
Ναι, πρόκειται για μία άχαρη και αρκετά άβολη για τη γυναίκα εξέταση (για αυτό και απαιτεί μεγάλο σεβασμό και υπομονή από το θεράποντα ακτινολόγο) όμως με τη σωστή προετοιμασία και εκτέλεση είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες ΤΕΛΙΚΑ αντιλαμβάνονται ως κάτι ανεκτό.
Έχω κρατήσει αρκετά χέρια στη διάρκεια αυτής της εξἐτασης, συνοδεύοντας ασθενείς μας, χέρια που άλλες φορές τρέμουν, άλλες φορές είναι παγωμένα, άλλες φορές έχουν ιδρώσει και άλλες πάλι έχουν σχεδόν παραλύσει, μάλλον από την “παραίτηση” ίσως που νοιώθουν τη δεδομένη στιγμή. Παραίτηση (έτσι το αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ που σας βλέπω τη στιγμή εκείνη) που σχετίζεται με το γεγονός ότι, να εδώ είμαστε τώρα και ότι είναι να γίνει ας γίνει.
Ο λόγος που γράφω είναι για να σας πάρω, ή έστω να σας μειώσω το φόβο της εξέτασης. Η εξέταση αυτή με σωστή προετοιμασία και στα χέρια ενός έμπειρου ειδικού περνάει πριν το καταλάβεις. Ένα χαμόγελο, ένα αστείο, μια όμορφη κουβέντα στο πρώτο άχαρο τμήμα τοποθέτησης του σαλπιγγογράφου, και έχεις τελειώσει πριν το καταλάβεις.
Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μία εξέταση που θέλει το χρόνο της, δε θέλει βιασύνη. Θέλει ηρεμία και συνεργασία. Θέλει θετική σκέψη και υπομονή. Και είμαι σίγουρη πως όλα αυτά γίνονται. Γιατί είμαι σίγουρη πως είστε πιο δυνατές από όσο νομίζετε.
Να είστε καλά,
Χαρούλα
ΥΓΦ: Ναι, μπορεί και να πονέσει αρκετά, όμως με τα παυσίπονα που χορηγούνται ο πόνος είναι ανεκτός. Και αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι πως ένα εύρημα (αυτό δηλαδή που μπορεί να πονέσει) σας πάει ένα βήμα πιο κοντά στη σωστή διάγνωση, άρα και στην επιτυχία.