Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και πρώιμης εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας και πρώιμης εμμηνόπαυσης, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Tobacco Control.
Όπως επισημαίνει ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Andrew Hyland, από το Roswell Park Cancer Institute στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου, μεταξύ πολυάριθμων άλλων προβλημάτων υγείας. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τη στειρότητα και την πρώιμη εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Ωστόσο, ο Hyland και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές αν η έκθεση παθητικό κάπνισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους.
Τα δεδομένα της μελέτης
Για να ερευνήσει αυτή ακριβώς την παράμετρο, η ομάδα ανέλυσε την έκθεση στον καπνό 93.676 γυναικών, ηλικίας 50-79 που είχαν ενταχθεί στη μελέτη Women’s Health Initiative Observational Study (WHI OS). Όλες οι γυναίκες εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ 1993 και 1998.
Οι γυναίκες που ήταν νυν ή πρώην καπνίστριες, ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία άρχισαν το κάπνισμα, πόσα χρόνια ήταν καπνίστριες και πόσα τσιγάρα κάπνιζαν καθημερινά.
Οι γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ρωτήθηκαν αν είχαν ζήσει σε καπνιστικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, αν ήταν παθητικές καπνίστριες στο χώρο εργασίας.
Για 88.372 γυναίκες και τους συντρόφους τους υπήρχαν τα δεδομένα γονιμότητας, ενώ από αυτές οι 79.690 γυναίκες βρίσκονταν σε φυσιολογική εμμηνόπαυση –δηλαδή σε κατάσταση απουσίας περιόδου για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών.
Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με 18% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας
Υπογονιμότητα αναφέρθηκε από το 15,4% των 88,372 γυναικών, δηλαδή από 13.621γυναίκες. Υπογόνιμες θεωρήθηκαν οι γυναίκες που ανέφεραν τουλάχιστον 12 μηνών άκαρπες προσπάθειες απόκτησης μωρού, οι οποίες αναζήτησαν ιατρική συμβουλή και αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο σύντροφος η αιτία μη απόκτησης μωρού.
Περίπου το 45% -δηλαδή 35.834- από τις γυναίκες που βρίσκονταν σε φυσιολογική εμμηνόπαυση, δήλωσαν ότι αυτό συνέβη πριν από την ηλικία των 50 -η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51έτη.
Τα συμπεράσματα της μελέτης
Σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι νυν και πρώην καπνίστριες ανέφεραν 14% μεγαλύτερα ποσοστά στειρότητας και 26% μεγαλύτερα ποσοστά πρώιμης εμμηνόπαυσης, δηλαδή πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Οι πιο συστηματικές καπνίστριες, οι οποίες άρχισαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 15, μπήκαν στην εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο, 22 μήνες νωρίτερα από τις μη καπνίστριες που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.
Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες που κάπνιζαν τουλάχιστον 25 τσιγάρα την ημέρα μπήκαν στην εμμηνόπαυση περίπου 18 μήνες νωρίτερα από ό, τι εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Αλλά δεν ήταν μόνο οι καπνίστριες που κρίθηκαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας και πρώιμης εμμηνόπαυσης. Οι μη καπνίστριες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα παθητικού καπνίσματος διέτρεχαν, επίσης, κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα παθητικού καπνίσματος –δηλαδή, 10 χρόνια τουλάχιστον, έκθεσης σε καπνιστικό περιβάλλον από την παιδική τους ηλικία, 10 χρόνια τουλάχιστον έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας ή 20 χρόνια τουλάχιστον συμβίωσης με καπνιστή σύντροφο- διέτρεχαν κατά 18% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας σε σύγκριση με όσες δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.
Η εμμηνόπαυση για αυτές τις γυναίκες (με τα υψηλότερα επίπεδα παθητικού καπνίσματος) άρχισε περίπου 13 μήνες νωρίτερα, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν εκτεθεί λιγότερο στο παθητικό κάπνισμα.
Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τις γυναίκες
Αν και η ερευνητική ομάδα δε διερεύνησε σε αυτή τη μελέτη τους μηχανισμούς με τους οποίους το παθητικό κάπνισμα οδηγεί σε υπογονιμότητα και πρώιμη εμμηνόπαυση, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι τοξίνες του καπνού επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα και προκαλούν ορμονικές διαταραχές.
ΠΗΓΗ: ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ