HealthFlex
×
  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Γραφτείτε στο newsletter μας

Μη χάσετε ούτε ένα άρθρο

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Αναζήτηση

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιά ή μυαλό;
  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του…
  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα
  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update

HARROULA BILALI – FERTICEUTICS

  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Κατάψυξη ωαρίων: Υπόσχεση για παντοτινή γονιμότητα;

Γονιμότητα και Εξωσωματική

 

ΩΑΡΙΟ

Όπως  δημοσιεύτηκε στο iatronet

Τι είναι η κατάψυξη ή κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η κατάψυξη ή κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μια μέθοδο διατήρησης της γονιμότητας για λόγους υγείας ( πχ πριν από θεραπεία για καρκίνο) ή στην περίπτωση γυναικών που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον λόγω εκπαιδευτικών, επαγγελματικών ή προσωπικών δεδομένων.

Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα με την πάροδο των ετών μειώνεται, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 30 ετών. Οπότε, η κατάψυξη ωαρίων σε μια πρώιμη αναπαραγωγικά ηλικία, κάτω από τα 35 έτη, μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη, όταν η γυναίκα είναι πλέον προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σε αντίθεση με τις ωοθήκες και τα ωάρια που σταδιακά γερνάνε, η μήτρα θεωρείται πως “δεν έχει ηλικία”. Έτσι, με κατάλληλη προετοιμασία και το πιθανότερο φαρμακευτική υποστήριξη, μπορεί να κυοφορήσει με επιτυχία σίγουρα στη δεκαετία των 40 αλλά και στις αρχές της δεκαετίας των 50. Τα κατεψυγμένα ωάρια αποθηκεύονται στους -196 βαθμούς Κελσίου, οπότε θεωρείται πως παραμένουν ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται ή ταιριάζει ως μέθοδος η κατάψυξη ωαρίων;

Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε προκειμένου να μπορέσουν γυναίκες που διεγνώσθηκαν με καρκίνο να μπορέσουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ωοθήκες και τα ωάρια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Η διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες με πιο σημαντικούς τον τύπο του καρκίνου, την ηλικία της γυναίκας και το είδος της θεραπείας.

Επίσης, στη σύγχρονη εποχή, όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα και η κοινωνία μας, οι γυναίκες φαίνεται να καθυστερούν την τεκνοποίηση για διάφορους λόγους. Προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να εξελιχθούν επαγγελματικά, για λόγους οικονομικούς (ανεργία, στήριξη οικογένειας), ή καθαρά προσωπικούς, πχ δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο, έχουν προσφάτως χωρίσει πριν να κάνουν παιδιά ή δεν νιώθουν έτοιμες να γίνουν μητέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για διατήρηση της γονιμότητας. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, δύο εταιρίες κολοσσοί, οι Apple και Facebook, ανακοίνωσαν πως θα καλύπτουν τα έξοδα κατάψυξης ωαρίων σε νεαρές υπαλλήλους τους προκειμένου αυτές να μπορούν να αφοσιωθούν στην εργασία τους χωρίς να ανησυχούν για τη μελλοντική τους γονιμότητα.

Μία άλλη κατηγορία γυναικών που μπορεί να επωφεληθεί από τη κατάψυξη ωαρίων είναι αυτή με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ορισμένες μορφές της πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) είναι γενετικά καθορισμένες. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια την ευκαιρία να διατηρήσουν κάποια από τα ωάρια τους πριν αυτά εξαντληθούν.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Μπορεί το σπέρμα και τα έμβρυα να είναι σχετικά εύκολο να καταψυχθούν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για ωάρια. Και αυτό γιατί το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα και περιέχει μεγάλη, αναλογικά με το μέγεθος του, ποσότητα νερού. Έτσι λοιπόν, όταν καταψύχεται, οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται στη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να καταστρέψουν το κύτταρο.

Η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάψυξη ωαρίων, ήταν η συμβατική, “αργή” μέθοδος κρυοσυντήρησης, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και στην περίπτωση που έχουμε έμβρυα για κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή, αφυδατώνουμε το ωάριο και χρησιμοποιούμε ειδικό κρυοπροστατευτικό υγρό που θα το προστατέψει από τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου που μπορεί να το καταστρέψουν. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ακόμα σε μερικές κλινικές.

Η μέθοδος προτίμησης για την κατάψυξη των ωαρίων σήμερα είναι η υαλοποίηση (vitrification) η οποία είναι μία μέθοδος ταχείας ψύξης των ωαρίων. Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο κατάψυξης η οποία εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων, γονιμοποίησης και εμβρυϊκής ανάπτυξης, μετά την επιστροφή των ωαρίων στη φυσιολογική τους κατάσταση.

H υαλοποίηση των ωαρίων περιλαμβάνει τη χρήση υψηλών συγκεντρώσεων της ειδικής κρυοπροστατευτικής ουσίας, πριν την ακαριαία ψύξη τους. Επειδή η χρήση μιας τέτοιας ουσίας είναι δυνητικά τοξική για το ωάριο, η τεχνική απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και υψηλή εξειδίκευση.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το εξωτερικό περίβλημα του ωαρίου σκληραίνει όταν παγώσει, όταν έρθει η στιγμή τα ωάρια αυτά να γονιμοποιηθούν, πρέπει η γονιμοποίηση να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο ICSI ( μικρογονιμοποίηση).

Πώς λαμβάνουμε τα ωάρια που προορίζονται για κατάψυξη;

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ωαρίων που προορίζονται για κατάψυξη, τόσο το καλύτερο. Προκειμένου να έχουμε μεγάλο αριθμό ωαρίων, η γυναίκα πρέπει πρώτα να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών, παρακολούθησης και ωοληψίας, όπως και κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μόνη διαφορά στην περίπτωση αυτή είναι ότι, μετά την ωοληψία, τα ωάρια καταψύχονται και φυλάγονται σε ειδικά δοχεία υγρού αζώτου.

Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμείνουν σε συνθήκες κατάψυξης;

Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα κρυοσυντήρησης που θεωρείται ασφαλές είναι τα δέκα χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να επεκταθεί κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Αυτό είναι κάτι που μία γυναίκα πρέπει να συζητήσει αναλυτικά με το γιατρό της.

Πόσα ωάρια πρέπει να καταψυχθούν προκειμένου να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Εάν λάβουμε υπόψη το ότι, τα ωάρια που επιβιώνουν μετά από τη διαδικασία κατάψυξης ανέρχονται στο 70% περίπου του αρχικού αριθμού, και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησής τους περίπου στο 75-80%, προκειμένου να έχουμε τελικά 3 καλά έμβρυα για μεταφορά, πρέπει να ξεκινήσουμε από 10 ωάρια περίπου. Αυτός φαίνεται να είναι ο γενικός κανόνας για μια γυναίκα έως 35 ετών. Οι περισσότερες γυναίκες κάτω από αυτή την ηλικία μπορούν να παράγουν 10 με 15 καμιά φορά και 20 ωάρια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου διέγερσης των ωοθηκών. Τα ωάρια αυτά είναι συνήθως καλής ποιότητας και αναμένεται να δώσουν ικανοποιητικά ποσοστά κυήσεων.

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα πάνω από 38 ετών, δεν αναμένεται να έχουν αντίστοιχα ικανοποιητικά αποτελέσματα οπότε και η μέθοδος αυτή δεν συνιστάται, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Άλλωστε η μέθοδος αυτή, προορίζεται κυρίως για γυναίκες νεαρής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μετά την ηλικία των 38 ετών, και προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση δανεικών ωαρίων προκειμένου να μείνουν έγκυες.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εμβρυομεταφορά από κατεψυγμένα ωάρια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μικρός, περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου. Σύμφωνα πάντως με διάφορα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, μια γυναίκα περίπου 30 ετών που καταψύχει 15 ωάρια καλής ποιότητας, έχει περίπου 30-35% πιθανότητες να μείνει έγκυος χρησιμοποιώντας τα ωάρια αυτά.

Είναι η κατάψυξη ωαρίων ασφαλής;

Μέχρι σήμερα, έχουν γεννηθεί περίπου 3.000 μωρά για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατεψυγμένα ωάρια. Τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια της μεθόδου είναι πράγματι ενθαρρυντικά, αφού έγκυρες έως τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Ίσως γιατί τα ωάρια αυτά στη πλειοψηφία τους προέρχονται από γυναίκες νεαρής σχετικά ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα χρειαστούν πολλά χρόνια παρακολούθησης για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα μωρά που γεννιούνται από τη γονιμοποίηση ωαρίων που έχουν πρώτα καταψυχθεί, δεν έχουν υψηλότερα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών από εκείνα που η σύλληψή τους έγινε φυσιολογικά ή με κάποια συμβατική μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής.

Σαν συμπέρασμα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι, πως η κατάψυξη ωαρίων σίγουρα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο έως σήμερα αντιλαμβανόμασταν την έννοια διατήρηση ή διαχείριση της γονιμότητας. Σαν τεχνική σαφώς και έχει κάποιους περιορισμούς, και απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση προκειμένου να είναι ασφαλής. Όμως για πολλές γυναίκες, ίσως αποτελεί τη μόνη επιλογή, εάν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες με δικά τους ωάρια σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία.

Πνευματικά δικαιώματα

Πνευματικά δικαιώματα - Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου είναι © 2022 - Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρήση του υλικου απο αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε στο: Όροι & Προϋποθέσεις

Calendly

Μοιραστείτε το!

Add Comment Cancel


Να με θυμάσαι
Χάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό?Εγγραφείτε

You will find me here

You will find me here

Women's Health Clinic Dimitrios A. Bilalis MBBCh MMedSci CCST FRCOG

(+30) 21 0770 4393

info@harroulabilali.gr

http://womenshealthclinic.gr/

Leoforos Vasilissis Sofias 122, Athens, 115 26, 3rd floor

and here

Ferticeutics Co.

(+30) 210 8000 225

https://ferticeutics.com/

El. Venizelou 61, Nea Erythraia

Legal notice

The content of this website is intended to inform its users-visitors and in no case can it replace your doctor. Any use, exploitation, republishing, reproduction and copying in any way of the content and services of this website is prohibited without the prior written permission of the page administrator – Law 212/1993 and rules of International Law applicable in Greece.

Privacy Policy – Terms of Use

Latest Articles

  • Καρδιά ή μυαλό; Οκτ 31

    Η καρδιά σου και το μυαλό σου συνδέονται με πολλούς...

  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα Οκτ 17

    Νέα δεδομένα για την πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του...

  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του… Οκτ 4

    το σπέρμα ενός άνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό "καθρέπτης" και...

  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα Οκτ 2

    Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να...

  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update Σεπ 27

    Μία ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ο λόγος για μια...

Copyright & copy;2022 Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη
Πολιτική Απορρήτου HMBΚατασκευή-Ενημέρωση HMB
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Κατάλαβα Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT