HealthFlex
×
  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Γραφτείτε στο newsletter μας

Μη χάσετε ούτε ένα άρθρο

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Αναζήτηση

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιά ή μυαλό;
  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του…
  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα
  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update

HARROULA BILALI – FERTICEUTICS

  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Οι νέοι κανόνες της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Κάνε την επανάσταση σου σήμερα.

Οι νέοι κανόνες της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Κάνε την επανάσταση σου σήμερα.
Γονιμότητα και ΕξωσωματικήΥπογονιμότητα7

Το σημερινό άρθρο αποτελεί κατάθεση ψυχής. Ίσως και τον πρόλογο σε ένα βιβλίο που καιρό τώρα προσπαθώ να βρω χρόνο να γράψω. Αφορά τις βαθύτερες σκέψεις μου πάνω στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής / Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Που πολύ απλοϊκά έκλεισα μέσα σε μια φράση που ανέβασα τις προάλλες στο twitter: πως μπορεί κανείς να επιβιώσει στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν οι υποσχέσεις που δίνονται είναι πολύ περισσότερες από τις πραγματικές επιτυχίες. Δηλαδή τα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας της όποιας μεθόδου, ιδιαίτερα σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας (πάνω από 35 ετών), ή με βεβαρυμένο ιστορικό.

Στην αρχή, στη γέννηση της ίδιας της μεθόδου, τα πράγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Υπήρχε το πρόβλημα (πχ ορμονικές διαταραχές, αποφραγμένες σάλπιγγες) προσπάθησε η επιστήμη για τη λύση (ορμονική θεραπεία, απομόνωση ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση τους) και τελοσπαντων, σιγά σιγά, με τη σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας και των φαρμάκων, αναπτύχθηκε η σπουδαία αυτή επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Θεωρώ πως είμαι πολύ τυχερή, από την άποψη πως έχω “ζήσει” την επιστήμη μου σε τρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες: την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τέλος τη πιο σημαντική για εμένα, τη χώρα μου, την Ελλάδα. Πόσο διαφορετικοί λαοί, πόσο διαφορετικά ήθη και θρησκείες ακόμα (στο Shady Grove Fertility στην Αμερική είχαμε πολλούς Ιάπωνες, Κινέζους, Άραβες και Ινδούς), μα η αλήθεια πάντα μία:

Η υπογονιμότητα πονάει χωρίς διακρίσεις, κοινωνικές, φυλετικές, οικονομικές. Ο πόνος μιας γυναίκας που δεν μπορεί να κάνει παιδί όταν το επιθυμεί, τρώει τα σωθικά σου και δεν κάνει διακρίσεις. Οι ενέσεις πονάνε το ίδιο όταν γίνονται και δεν κάνουν διακρίσεις. Η χαρά όταν πάρεις ένα θετικό αποτέεσμα, η αγωνία αν όλα θα πάνε καλά, δεν κάνουν διακρίσεις. Ο πόνος μιας παλίνδρομης κύησης δέν κάνει διακρίσεις.

Έχω λοιπόν φτάσει σε εκείνο το σημείο της καριέρας μου που δεν ξέρω πια τι να πω. Μη με παρεξηγήσετε, ξέρω τι πρέπει να συμβουλέψω αλλά δε ξέρω τι να πω. Τι να πω για να μην κουράσω κι άλλο, για να μη μπερδέψω κι άλλο, για να μην επιβαρύνω κι άλλο οικονομικά ή συναισθηματικά το ζευγάρι.

Το ζευγάρι που από τότε που “βρέθηκε” πως δεν μπορεί να κάνει παιδί τη στιγμή που το επιδίωξε:

  • έχει κάνει πολλές εξετάσεις που κοστίζουν πολύ
  • έχει κάνει πολλές εξετάσεις που δεν ήταν απαραίτητες
  • έχει κάνει πολλές εξετάσεις που δε βρέθηκε τίποτα
  • έχει κάνει πολλές εξετάσεις σε λάθος χρονική στιγμή
  • έχει κάνει πολλές εξετάσεις που ταίριαζαν στους φίλους τους και οχι σε αυτούς
  • έχει πάρει πολλά φάρμακα
  • έχει πάρει λάθος τα φάρμακα
  • δε θέλει να πάρει ενώ πρέπει φάρμακα
  • παίρνει ενώ δε θα έπρεπε φάρμακα
  • έχει πάει σε ψυχολόγο
  • έχει πάει σε ομοιοπαθητικό
  • έχει πάει σε βελονιστή
  • έχει κάνει πχ μακροβιοτική
  • έχει κάνει ειδική yoga, pilates κλπ χωρίς πραγματικά να το απολαμβάνει
  • δεν κάνει καθόλου έρωτα
  • κάνει sex επειδή πρέπει κι όχι επειδή γουστάρει
  • σε ρωτάει γιατί να μην καπνίζει αφού η ξαδέλφη τους που καπνίζει σα φουγάρο έχει 3 παιδιά
  • σε ρωτάει γιατί να τρώει υγεινά αφού η κολλητή τους που τρωει junk food μένει “όποτε γουστάρει” έγκυος
  • σε ρωτάει γιατί ενώ έχουν 60% πιθανότητα επιτυχίας (ασε με) δεν τα έχουν καταφέρει.
  • έχουν χάσει τον ύπνο τους, τη διάθεση τους και όλη τους η ζωή, ότι κάνουν, τρώνε, πίνουν, γίνεται αποκλειστικά για λόγους τεκνοποίησης….

Το ζευγάρι που έχει κάνει άπειρα πράγματα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Κι εμείς, οι ειδικοί, συνεχώς βρίσκουμε καινούργια πράγματα να κάνει. Μια νέα βιταμίνη, μια νέα άσκηση, μια νέα εξέταση, μια νέα ψυχολογική υποστήριξη.

Και με αυτό τον τρόπο τελικά πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε, πως το απομακρύμουμε ακόμα περισσότερο από το στόχο.

Είναι η στιγμή για μια νέα προσέγγιση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Χρειάζεται ο στόχος να είναι ξεκάθαρος και οι υποσχέσεις μετρημένες. Η δε θεραπεία απόλυτα εξατομικευμένη. Και το σπουδαιότερο: Η σωστή εκπαίδευση του ζευγαριού, σχετικά με τις προσωπικές του πιθανότητες επιτυχίας. 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 40% (ως εκεί περίπου πάει), οι οποίες όποιες και αν είναι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.

Πρέπει να τρέφεσαι σωστά; Ναι, γιατί είναι καλό για τον οργανισμό σου. Πρέπει να γυμνάζεσαι; Ναι, γιατί είναι καλό για την υγεία σου. Πρέπει να κάνεις ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ; Ναι, άμα γουστάρεις. Πρέπει να πας σε ψυχολόγο; Ναι, αν νοιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια.

Θα αυξήσουν όλα αυτά κι άλλα πολλά τις πιθανότητες μου να μείνω έγκυος; Όχι, ναι, ίσως. Κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Γιατί εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το αίτιο και τη χρονική διάρκεια της υπογονιμότητας.

Ποιοι είναι λοιπόν οι νέοι κανόνες; Ποια είναι αυτή η επανάσταση στην οποία αναφέρομαι;

Πολύ απλά πράγματα: Ζήστε την καλύτερη ζωή που μπορείτε. Ζήστε ακριβώς όπως το επιθυμείτε. Απελευθερωθείτε από βασανιστικά πρέπει, σταματήστε να μετράτε γόνιμες μέρες, ξενυχτήστε αν αυτό σας κάνει ευτυχισμένους ή κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, φάτε όπως καθορίζει η όρεξη σας, θυμώστε, τσακωθείτε, αγαπήστε. Μάθετε τον κανόνα της Εξισορρόπησης: σε κάθε τι “κακό” που φαίνεται να κάνετε, κάντε κι ένα “καλό”, για ισορροπία. Και κάντε έρωτα, σεξ, όπως θέλετε πείτε το. Επειδή σας αρέσει και το απολαμβάνετε. Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας να είσαστε ευτυχισμένοι, ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας, ευτυχισμένοι με το σύντροφο σας.

Άλλωστε, ο πυρήνας της οικογένειας είναι το ζευγάρι. Μη το ξεχνάτε αυτό.

Και όταν τελικά έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσετε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακολουθήστε με ηρεμία τα απαραίτητα βήματα, ενσωματώνοντας τα στην καθημερινότητα σας, κι οχι ακυρώνοντας την καθημερινότητα σας για αυτά, παρά μόνο όταν αυτό απαιτείται. Εμπιστευτείτε το γιατρό που έχετε επιλέξει και σε καμία περίπτωση μην αναλωθείτε στο “τι άλλο πιθανώς υπάρχει αλλού που θα μπορούσατε να είχατε κάνει μήπως και είχατε περισσότερες πιθανότητες”. Οργανωθείτε πριν και καταλάβετε τα προσωπικά ποσοστά επιτυχίας σας. Η γνώση είναι δύναμη και αυτή ακριβώς τη δύναμη σας ζητάω να διεκδικήσετε.

Αναγνωρίζω πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι πολύ πιο σύνθετα από ότι φαίνονται. Όμως είναι μεγάλη πια η ανάγκη να δούμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Να είστε καλά.

Πνευματικά δικαιώματα

Πνευματικά δικαιώματα - Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου είναι © 2022 - Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρήση του υλικου απο αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε στο: Όροι & Προϋποθέσεις

Calendly

Μοιραστείτε το!

Comments

Eri Schin Reply
15 Μαΐου, 2013

Χαρούλα, εκπληκτικό άρθρο με διαστάσεις πέραν του ζητούμενου, ήτοι της ενημέρωσης επί της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπράβο, το βιβλίο να το γράψεις 🙂

aifos Reply
19 Ιουλίου, 2013

Δεν έχω λόγια…είναι σαν να άνοιξες το μυαλό μου και αντέγραψες όλες τις καλές ή κακές σκέψεις-συναισθήματά μου…
Ακόμη κι αν μας αξιώσει ο θεός να αποκτήσουμε παιδί, το μόνο που πλέον αναρωτιέμαι είναι αν θα επιβιώσει ο ‘’πυρήνας’’ της οικογένειας μας μετά από όλα αυτά..

harroulabilali Reply
19 Ιουλίου, 2013

Τώρα δε βρίσκω εγώ λόγια να σας απαντήσω. Σας στέλνω όμως όλη μου τη θετική ενέργεια. Καλημέρα.

chrisa Reply
2 Απριλίου, 2014

Αν κ μικρη σε ηλικια περναω καταστασεις οχι ομορφες.Ειμαι απο τις γυναικες που γεννιουνται ΜΑΝΕΣ κ το λεω με απολυτη συναισθηση.Παιδι απο πολυτεκνη οικογενεια,δεν φανταζομουν ποτε οτι θα αντιμετωπιζα προβληματα υπογονιμοτητας.Η γονιμοτητα μου ηταν δεδομενη,τουλαχιστον στο μυαλο μου.
Σχεδον 4 χρονια προσπαθουμε να πετυχουμε εγκυμοσυνη.Με ελαχιστη ενδομητριωση κ μετα απο 2 σπερματεγχυσεις καταληξαμε στη μεθοδο της εξωσωματικης γονιμοποιησης.Απο τα 8 ωαρια γονιμοποιηθηκαν τα 3(το ενα απο μικρογονιμοποιηση κ τα δυο φυσιολογικα) κ δυστυχως εγω απογοητευτηκα πριν καν γινει η εμβρυομεταφορα.Που παει το μυαλο μου;Στην ενδομητριωση(κακης ποιοτητας ωαρια).Κ ετσι ψαχνω απο το πρωι στο internet διαφορες πληροφοριες οι οποιες θα με ενθαρρυνουν να παω παρακατω.Το ειχα αναγκη μεχρι που μπηκα στο site σας.Τελικα η αληθεια κ η γνωση στο προβλημα του καθενος ειναι κ η επιτυχια μιας αποτυχημενης γονιμοποιησης.
Αν κ σε γνωριζω μολις λιγα λεπτα,πιστευω πως αν ολοι οι γιατροι ηταν ανθρωποι θα ειχαμε ξεπερασει αρκετα τα ποσοστα επιτυχιας εξωσωματικης η μη,γονιμοποιησης.

harroulabilali Reply
2 Απριλίου, 2014

Σε ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια που με άγγιξαν όσο τίποτε αλλο τον τελευταίο καιρό. Μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίζω αυτο που ξεκίνησα δειλά δειλά ενάμιση χρόνο πριν κόντρα, πίστεψε με σε πολλά. Εύχομαι να βρεις τη λύση στο προβλημα σου.

Stella Reply
6 Απριλίου, 2014

εξαιρετικο αρθρο,εξαιρετικος τρόπος γραφής και πολύ ζεστός και ανθρώπινος. Ασχολουμαι με το θεμα υπογονιμότητα απο το 2003 που βρηκα στα το προβλημα της ενδομητριωσης.Τοτε δεν υπήρχε τίποτε στο διαδίκτυο.Μετά απο πολύ εξερευνηση βρηκα το fertilityfriends.co.uk οπου βρηκα ανθρωπους οχι απο την πατριδας μας με το ιδιο προβλημα και τις ιδιες σκέψεις.. Το 2005 κάνω την 1η εξωσωματική (και τα γράφω για τη Χρυσα που εγραψε παραπανω) ημουν 27 ετών, ειχα μονο 6 εμβρυα (σε σχεση με τοσα που διαβαζα για αριθμο ωαριων και εμβρυων) και εγινε μεταφορά των 2 οπου εμεινα εγκυος σε διδυμα. Μετά απο δυσκολίες χάσαμε και τα 2 μωράκια, το 1ο παλινδρομη κυηση στις 10εβδομαδες και το 2ο διακοπή κυησης στους 5 μηνες εγκυμοσύνης λογω προβληματων του μωρου..Μετά απο αυτό το γεγονός, το 2005 εφτιαξα το φορουμ του IVFforums.gr και εκεί ανοιχτηκε ενας δρόμος για πολλές γυναικες να μιλησουν,να ανταλλάξουμε αποψεις,γιατρούς, συμπεριφορές,πρωτοκολλα,φαρμακα, εμπειρίες. Μετά απο σχεδόν 10 χρονια και εχοντας 2 παιδιά με εξωσωματική, βρισκομαι στην 28η εβδομαδα κύησης μετά απο φυσική σύλληψη Χρυσα!! Μην το βάζεις κατω. Σιγουρα ενας καλός επιστήμονας, ενας καλός ανθρωπος θα σε βοηθήσει και θα γίνεις μαμά!! Κα Μπιλάλη ευχαριστούμε για τα υπέροχα άρθρα που εμένα προσωπικά παρόλο που έκανα οικογένεια πια αγγίζουν τη ψυχή μου. (Γιατί και γονιός να γίνεις η υπογονιμότητα είναι κατι που μένει μέσα μας)

Stella Reply
6 Απριλίου, 2014

Ειλικρινά δεν μπορούσα να αντισταθώ απο το να απαντήσω στη Χρύσα δεν ήξερα αν επιτρεπόταν στη σελίδα σας απλά δεν ήξερα άλλο τροπο να της μιλησω απο το να απαντήσω εδώ. Χρυσα και εμενα η ενδομητριωση ηταν μετριας βαρύτητας, δεν υπήρχε αλλο προβλημα υπογονιμότητας,η ηλικια μου ηταν μικρη, ωστοσο οι περισσοτεροι γιατροι υποστηριζουν οτι η 1η προσπαθεια ειναι “δοκιμαστική” να δουνε και αυτοι πώς αντιδρά το σώμα σου στα φάρμακα,στο πρωτοκολλο σε όλα αυτά τελοσπάντων. Μην το βάζεις κατω!!!!! Αν μιλησουμε “επιστημονικά” με στατιστικά δεδομένα και μετρήσεις μπορεί να μην εχω διαβάζει ολες τις μελέτες στη medline ωστόσο απο τουλάχιστον 600-700 ζευγάρια που εχω γνωρισει τη τελευταια 10ετια, με διαφορα προβληματα υπογονιμοτητας, τα 680 έχουν γινει γονεις. Η επιστημη ειναι με το μέρος μας, θετική σκέψη και όλα θα γινουν. Στο λεω μεσα απο την καρδιά μου.
Μια μαμά με ενδομητρίωση.

Add Comment Cancel


Να με θυμάσαι
Χάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό?Εγγραφείτε

You will find me here

You will find me here

Women's Health Clinic Dimitrios A. Bilalis MBBCh MMedSci CCST FRCOG

(+30) 21 0770 4393

info@harroulabilali.gr

http://womenshealthclinic.gr/

Leoforos Vasilissis Sofias 122, Athens, 115 26, 3rd floor

and here

Ferticeutics Co.

(+30) 210 8000 225

https://ferticeutics.com/

El. Venizelou 61, Nea Erythraia

Legal notice

The content of this website is intended to inform its users-visitors and in no case can it replace your doctor. Any use, exploitation, republishing, reproduction and copying in any way of the content and services of this website is prohibited without the prior written permission of the page administrator – Law 212/1993 and rules of International Law applicable in Greece.

Privacy Policy – Terms of Use

Latest Articles

  • Καρδιά ή μυαλό; Οκτ 31

    Η καρδιά σου και το μυαλό σου συνδέονται με πολλούς...

  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα Οκτ 17

    Νέα δεδομένα για την πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του...

  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του… Οκτ 4

    το σπέρμα ενός άνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό "καθρέπτης" και...

  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα Οκτ 2

    Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να...

  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update Σεπ 27

    Μία ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ο λόγος για μια...

Copyright & copy;2022 Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη
Πολιτική Απορρήτου HMBΚατασκευή-Ενημέρωση HMB
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Κατάλαβα Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT