HealthFlex
×
  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Γραφτείτε στο newsletter μας

Μη χάσετε ούτε ένα άρθρο

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Αναζήτηση

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιά ή μυαλό;
  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του…
  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα
  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update

HARROULA BILALI – FERTICEUTICS

  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Ο κόλπος θέλει κόλπο

Ο κόλπος θέλει κόλπο
Harroula's BlogΟυρολοίμωξη2

Ένα από τα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος για το οποίο συχνά αδιαφορούμε όταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, “καταπιανόμαστε” με την γονιμότητα, είναι ο κόλπος. Το μέρος όμως αυτό του γυναικείου σώματος, το μοναδικό σε φυσιολογία, έχει σπουδαίο ρόλο. Πολύ απλά αν το σκεφτεί κανείς, από εκεί ξεκινάει το μαγικό ταξίδι της ανθρώπινης αναπαραγωγής, με την εναπόθεση του σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή και εκσπερμάτωση, και εκεί ολοκληρώνεται, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η καλή υγεία του κόλπου, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γυναίκας, ανεξαρτήτως ηλικίας, όχι μόνο για θέματα αναπαραγωής αλλά και σεξουαλικής ευχαρίστησης και ευεξίας. Όποια γυναίκα έχει βιώσει ή ταλαιπωρείται συχνά από κάποια λοίμωξη ή ερεθισμό “ εκεί κάτω”, συνήθως βιώνει και σωματικά αισθήματα που πολλές φορές ξεπερνούν τα αισθήματα του πόνου, της φαγούρας, του καψίματος, της ερυθρότητας ή της δυσφορίας που συνοδεύουν τη φλεγμονή.

Κάθε κολπίτιδα, δεν είναι απλά “άλλη μια κολπίτιδα”. Δεν είναι απλά άλλη μια ιστορία “κάνε αυτή την πλύση, βάλε αυτή την κρέμα, βάλε αυτό το υπόθετο, πάρε αυτά τα χάπια” και τελειώσαμε. Η φαγούρα, το κάψιμο, η ερυθρότητα και δυσφορία που συνήθως συνοδεύουν μία κολπίτιδα, έχουν τη δύναμη να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και τη ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας.

Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα γυναικών που τρέμουν στην ιδέα μήπως η κολπίτιδα τους χτυπήσει άλλη μία φορά την πόρτα, σε μία πολύ σημαντική για εκείνες στιγμή, πχ στις γόνιμες μέρες τους και η επαφή γίνει επώδυνη ή ακόμα και απαγορευτική, όταν ο σύζυγος τους επιστρέφει από τα συχνά ταξίδια του, όταν δίνουν εξετάσεις, όταν, όταν όταν…. Και πολύ περισσότερο όταν είναι έγκυες, στην τελική ευθεία για τον τοκετό.

Έχω αναφερθεί με λεπτομέρεια σε άλλο άρθρο μου για την κολπίτιδα και τη θεραπεία της. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας, να σας υπενθυμἰσω, κάποια διατροφικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να φέρετε ή να αποκαταστήσετε την ισορροπία “εκεί κάτω”, για βέλτιστη κολπική υγεία, η οποία βοηθάει στη γονιμότητα και τη σεξουαλική ευχαρίστηση και υγεία.

Διατροφή για άριστη κολπική υγεία

Η ενσωμάτωση ορισμένων τροφίμων σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους κάθε γυναίκα μπορεί, όχι μονάχα να ενισχύσει το αναπαραγωγικό της σύστημα, αλλά και να αποτρέψει μια σειρά από τυπικές “παρενέργειες ” μιας κακής διατροφής, όπως κράμπες (έλλειψη μαγνησίου), μύκητες (πολύ ζάχαρη), λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (αφυδάτωση) , και κολπική ξηρότητα (πολλοί παράγοντες μαζί). Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, σιγουρευτείτε πως έχετε προσθέσει τα παρακάτω στη λίστα σας:

“Ζωντανό” γιαούρτι: Το γιαούρτι με προβιοτικά είναι ίσως το πιο γνωστό προϊόν για τη διατήρηση της ισορροπίας και καλής υγείας του κόλπου. Και αυτό γιατί περιέχει “φιλικούς και ωφέλιμους” μικροοργανισμούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ελαφρώς όξινου pH στον κόλπο σας (περίπου 4.5). Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση προβιοτικών έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον του κόλπου, προφυλάσσοντας τον από κολπίτιδες και άλλα γυναικολογικά προβλήματα. Για την καθημερινή σας δόση προβιοτικών, προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή αγνό, “ζωντανό” ελληνικό γιαούρτι. Ιδανικά με χαμηλά λιπαρά. Απλά βεβαιωθείτε ότι πλούσιο σε προβιοτικά. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν το ξυνόγαλα και το κεφίρ. Σε περίπτωση που λαμβάνετε και έξτρα προβιοτικά σε κάψουλες, καταναλώστε τα μαζί με το γιαούρτι σας.

Λάχανο τουρσί και τουρσί γενικά: Η νέα αυτή τάση διατροφής με πολλούς funs σε όλο τον κόσμο, έχει γερές επιστημονικές βάσεις. Το λάχανο καθώς και άλλα λαχανικά, μετά από μία διαδικασία φυσικής ζύμωσης, μετατρέπονται σε σπουδαία φυσικά προβιοτικά, προφυλάσσοντας τον οργανισμό στο σύνολο του από μικρόβια και δίνοντας στον κόλπο τα βακτήρια που χρειάζεται για να λειτουργεί σε σωστό pH.

Νερό: Είναι αυτονόητο πως πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού για την καλή ομοιόσταση του οργανισμού, και όμως οι περισσότερες από εμάς το ξεχνάμε (βάζω και εμένα μέσα για να μου το θυμίζω). Και όχι μόνο αυτό, καταναλώνουμε πολλές φορές μεγάλες ποσότητες καφέ, ίσως και αλκοόλ και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Το νερό βοηθά το σώμα να λειτουργεί καλύτερα σε όλες του τις λειτουργίες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με μύες και σωματικά υγρά, όπως αυτά του κόλπου. Ο βλεννογόνος (η μεμβράνη) του κόλπου αποτελείται από πολύστοιβο πλακώδες επιθήλιο με τέτοια δομή και μορφολογία που υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα σε μικρόβια. Ο βλενογόννος του κόλπου βασίζεται σε ένα καλά ενυδατωμένο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Επαρκής κατανάλωση νερού- οκτώ ποτήρια την ημέρα – όχι μόνο βοηθά στην φυσική λίπανση και ενυδάτωση του κόλπου, αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει και πιο ήπια τη μυρωδιά σε κατά τα άλλα φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.

Χυμός και συμπληρώματα με cranberry: Παλιό καλό μυστικό για την ικάνοτητα που έχουν τα θαυματουργά αυτά μούρα να προλαμβάνουν και να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό για την υγεία του κόλπου; Γιατί, μία από τις πιο συχνές αιτίες που μία γυναίκα πρέπει να πάρει αντιβίωση, με πιθανή επίπτωση την ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας, είναι η ουρολοίμωξη. Το ουροποιητικό με το αναπαραγωγικό σύστημα στη γυναίκα πάνε πακέτο. Όταν προστατεύεις το ένα, προστατεύεις και το άλλο. Εξτρα tip: Πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, να αδειάζετε την κύστη σας.

Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής: Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως μια υγιεινή διατροφή οδηγεί σε ένα υγιές σώμα, το οποίο περιλαμβάνει και έναν υγιή κόλπο. Η βιταμίνη Ε – που βρίσκεται στο φύτρο σιταριού, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, κάποιους σπόρους, και το αβοκάντο – βοηθά στο να κρατάει το δέρμα σε άριστη κατάσταση αποτρέποντας την ξηρότητα του κόλπου. Το ίδιο ισχύει και για τα Ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες κλπ. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από τις κράμπες της περιόδου και να ενισχύσει την ομαλή λειτουργεία των μυών περιφερικά στον κόλπο.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλω να θυμάστε είναι πως, ακολουθώντας μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει τα παραπάνω, με ταυτόχρονο περιορισμό του αλκοόλ και της ζάχαρης, μπορείτε να βοηθήσετε τον κόλπο σας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Η κολπική υγεία εξαρτάται επίσης από την καλή υγιεινή, τη χρήση βαμβακερών εσωρούχων, και πάντα την πρακτική ασφαλούς σεξ. Αν το καλοσκεφτείτε, σε βάθος χρόνου, το ασφαλές σεξ, γίνεται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Το σώμα σας, η υγεία του, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σας, και έτσι θα πρέπει να αγαπάτε και να φροντίζετε κάθε του τμήμα. Ο κόλπος λοιπόν θέλει…. κόλπο. Ένα κόλπο που είμαι σίγουρη πως όλες μπορείτε να μάθετε και που σίγουρα, όχι μόνο δε θα μετανιώσετε, αλλά και που ο σύνροφος σας θα σας ευγνωμονεί. Για μέγιστη γονιμότητα αλλά και σεξουαλική ευχαρίστηση, σε κάθε ηλικία.

Να είστε καλά,

Χαρούλα

Πνευματικά δικαιώματα

Πνευματικά δικαιώματα - Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου είναι © 2022 - Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρήση του υλικου απο αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε στο: Όροι & Προϋποθέσεις

Calendly

Μοιραστείτε το!

Comments

eleniplus Reply
28 Μαΐου, 2015

Ειδικά το θέμα της διατροφής είναι κάτι που μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα και αυτά που προτείνεις είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμα για τον οργανισμό και το σώμα μας!

Καλημέρα
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

harroulabilali Reply
28 Μαΐου, 2015

Καλημέρα Ελένη!

Add Comment Cancel


Να με θυμάσαι
Χάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό?Εγγραφείτε

You will find me here

You will find me here

Women's Health Clinic Dimitrios A. Bilalis MBBCh MMedSci CCST FRCOG

(+30) 21 0770 4393

info@harroulabilali.gr

http://womenshealthclinic.gr/

Leoforos Vasilissis Sofias 122, Athens, 115 26, 3rd floor

and here

Ferticeutics Co.

(+30) 210 8000 225

https://ferticeutics.com/

El. Venizelou 61, Nea Erythraia

Legal notice

The content of this website is intended to inform its users-visitors and in no case can it replace your doctor. Any use, exploitation, republishing, reproduction and copying in any way of the content and services of this website is prohibited without the prior written permission of the page administrator – Law 212/1993 and rules of International Law applicable in Greece.

Privacy Policy – Terms of Use

Latest Articles

  • Καρδιά ή μυαλό; Οκτ 31

    Η καρδιά σου και το μυαλό σου συνδέονται με πολλούς...

  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα Οκτ 17

    Νέα δεδομένα για την πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του...

  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του… Οκτ 4

    το σπέρμα ενός άνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό "καθρέπτης" και...

  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα Οκτ 2

    Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να...

  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update Σεπ 27

    Μία ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ο λόγος για μια...

Copyright & copy;2022 Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη
Πολιτική Απορρήτου HMBΚατασκευή-Ενημέρωση HMB
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Κατάλαβα Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT