Πως μπορείς να προβλέψεις τις πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Το βασικό ερώτημα πριν από κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφορά σἰγουρα τις πιθανὀτητες επιτυχίας της όποιας μέθοδου υποβοήθησης πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Με το σημερινό κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης από 1000 έως 3000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα φάρμακά) και πολύ περισσότερο τις ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της υπογονιμότητας, είναι απόλυτα λογικό το ζευγάρι να θέλει να γνωρίζει πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει το στόχο του.
Μια “βόλτα” στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να χαθεί κανείς σε επικίνδυνα μονοπάτια. Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου πως πρέπει να υπολογίζονται οι πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τι πραγματικά αφορούν. Η Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας HFEA πιστεύω πως εξηγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς υπολογίζονται και τι σημαίνουν οι πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (δες εδώ).
Το κάθε ζευγάρι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και η επιτυχία της κάθε μεθόδου εξαρτάται δυστυχώς και από παράγοντες που δεν είναι πάντα προβλέψιμοι. Για το λόγο αυτό, ένα ζευγάρι που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς ( ας πούμε 40% πιθανότητες επιτυχίας) μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, και από την άλλη, περιστατικά που θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολα ( ας πούμε πιθανότητα επιτυχίας μικρότερη από 5%) να επιτυγχάνουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη με την πρώτη, against all odds.
Στο ξεκίνημα της χρονιάς, ένα ολοκαίνουργιο, δωρεάν εργαλείο διατέθηκε δωρεάν προς διαδικτυακή χρήση, από την Αμερικάνικη Εταιρία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής SART, το SART Predictor που κάνει ακριβώς αυτό, βοηθάει τα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας, να πρόβλεψουν τις πιθανότητες επιτυχίας που έχουν, πριν υποβληθούν στην επόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το IVF Predict, του οποίου την παρουσίαση είχα την τύχη να παρακολουθήσω σε πρόσφατο συνέδριο μου.
Τα προγνωστικά αυτά εργαλεία αποτελούνται από ένα απλό ερωτηματολόγιο και λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το ύψος και το αναπαραγωγικό ιστορικό και βάσει αυτών υπολογίζονται οι πιθανότητες επιτυχίας να γεννηθεί ένα μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (live birth rate). Στο SART predictor, o αλγόριθμος που χρησιμοποιείται αναπτύχθηκε με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από περίπου 500.000 κύκλους θεραπείας και περισσότερες από 320.000 γυναίκες σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής από το 2006 έως σήμερα, και ο οποίος διαρκώς ενημερώνεται.
Οι πληροφορίες που μπορεί μια γυναίκα να συγκεντρώσει από αυτά τα εξαιρετικά χρήσιμα on line εργαλεία γονιμότητας είναι αρκετές. Πχ πως διαφοροποιείται (με τα ίδια δεδομένα) η πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από έναν ή περισσότερους κύκλους, ή πως αλλάζουν οι πιθανότητες ανάλογα με τον αριθμό εμβρύων που μεταφέρονται.
Όμως, όσο χρήσιμα και αν είναι αυτά τα εργαλεία, υπάρχουν ιατρικά και προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν συνυπολογίζονται και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως γενετικές πληροφορίες ή τα αποτελέσματα σημαντικών εξετάσεων όπως ο έλεγχος των ορμονών FSH, AMH και οιστραδιόλης. Όπως επίσης δεν υπολογίζονται παράγοντες που είναι απρόβλεπτοι ή ακαθόριστοι, όπως προανέφερα πιο πάνω. Πιστεύω ακράδαντα πως η στατιστική ναι μεν υπάρχει αλλά τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να παραφράζουμε ή να τροποποιούμε τις βασικές αλήθειες, ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όσο η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Γιατί ακόμα και αν είναι μικρή η πιθανότητα απόκτησης ενός παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, παραμένει πιθανότητα, και πρέπει με υπομονή και πίστη να προσπαθείς και να κάνεις ότι είναι επιστημονικά αποδεκτό να τα καταφέρεις.
Προσωπικά θεωρώ πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξατομίκευση της θεραπείας μετά από τη σωστή διάγνωση. Για το λόγο αυτό εάν βρίσκεστε σε αυτή τη διαδικασία διερεύνησης της υπογονιμότητας συζητείστε με το γιατρό σας αναλυτικά και με λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ως ασθενείς θα πρέπει να επιδιώξετε μια πλήρη διάγνωση από έναν γιατρό, όμως χρήσιμα εργαλεία όπως το Sart Predictor και το IVF Predict μπορεί να είναι ένα καλός οδηγός πριν να ξεκινήσετε την όποια προσπάθεια, ώστε να μην χαθείτε στη δίνη των πιθανοτήτων επιτυχίας που διαφορετικά παρουσιάζει ο καθένας στο διαδίκτυο.