Μήπως έχεις αργήσει να ελέγξεις τη γονιμότητα σου;
Η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας προειδοποιεί ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει πλέον να ελέγχουν τη γονιμότητα τους σε ηλικία 25 ετών, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί κρίνεται απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των γυναικών για θέματα που αφορούν την αναπαραγωγή και την ικανότητα τους για τεκνοποίηση. Δυστυχώς, είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν πως η γόνιμότητα τους μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς γερνούν.
Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσετε έναν πλήρη έλεγχο της γονιμότητας σας;
H ηλικία σας όταν πραγματοποιήσετε τον έλεγχο της γονιμότητας παίζει σπουδαίο ρόλο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά αν διανύετε τη δεκατία των 20 ή των 30. Όσο πιο νέα είναι μία γυναίκα τόσο καλύτερα αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα. Το ευχάριστο θα είναι εάν η ασθενής έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε πιο προχωρημένη ηλικία ενώ αυτό που χρειάζεται διερεύνηση και πιο “άμεση δράση” είναι εάν σε νεαρή ηλικία φαίνεται να υπάρχει κάποια παθολογία. Όμως χρειάζεται προσοχή:
Ένα καλό αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία (που είναι αναμενόμενο) δεν σημαίνει ότι θα είστε μια χαρά στην περίπτωση που καθυστερήσετε πάρα πολύ να μείνετε έγκυος.
Ο έλεγχος της ικανότητας για αναπαραγωγή σε νεαρότερη ηλικία (< 30) μπορεί να συνιστάται, εάν η γυναίκα θέλει να γνωρίζει πόσες πιθανότητες έχει να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο σχετικά σύντομα. Τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων θα δείξουν πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική σύλληψη για εσάς ή το σύντροφό σας.
Στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο αίτιο υπογονιμότητας, η έγκαιρη διάγνωση θα επιτρέψει στη γυναίκα ή το ζευγάρι να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκτήσουν ένα μωρό νωρίς, και να προετοιμαστούν κατάλληλα, πριν βρεθεί ενάντια τους και ο χρόνος (προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας). Η σωστά ενημερωμένη ασθενής, έχοντας ολοκληρώσει έναν βασικό έλεγχο γονιμότητας, θα πἀρει πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να έχει την οικογένειά της. Eάν πράγματι βρεθούν κάποια προβλήματα (πχ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση), μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει την οικογένειά της νωρίτερα παρά αργότερα.
Ο έλεγχος της γονιμότητας σε μία γυναίκα προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας (>36) γίνεται συνήθως στα πλαίσια διερεύνησης της υπογονιμότητας ή επειδή μία γυναίκα θέλει να γνωρίζει, εάν αυτό είναι εφικτό, πόσο περίπου χρόνο έχει μπροστά της για να γίνει μητέρα με δικά της ωάρια. Το “xρονοδιάγραμμα” στην περίπτωση αυτή είναι πιο αυστηρό γιατί η μείωση της γονιμότητας μετά τα 30 γίνεται με γοργό ρυθμὀ, και δυστυχώς είναι πολλές οι γυναίκες που τελικά δεν έχουν τόσο χρόνο όσο νόμιζαν για να μείνουν έγκυες φυσιολογικά με δικό τους γενετικό υλικό.
O ολοκληρωμένος έλεγχος της γονιμότητας, δίνει στη γυναίκα μία σωστή διάγνωση που θα την οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την τεκνοποίηση, ακόμα και αν χρειάζεται άμεσα να υποβληθεί σε κάποια μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Εάν είναι μόνη, χωρίς σύντροφο, μπορεί ακόμα να αποφασίσει να καταψύξει τα ωάρια της, εφόσον η ηλικία της το επιτρέπει. Ή ενδεχομένως να προβεί σε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα δότη. Σίγουρα η κάθε ιστορία είναι μοναδική και η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μετά από σοβαρή σκέψη και ευθύνη.
Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο ενημερωμένες είστε για την κατάσταση της γονιμότητας σας, τόσες περισσότερες επιλογές θα έχετε σχετικά με το πότε και το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες σας για να αποκτήσετε ένα μωρό.