Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Άσκηση και φαρμακευτική αγωγή η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος
Άρθρο του Δρ.Δημήτρη Μπιλάλη, Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου, Διαπιστευμένου Ακόλουθου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ.Βρετανίας,
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Ο Σεπτέμβρης έχει διεθνώς καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, που είναι πολύ βασικές για την αντιμετώπιση ενός κύριου αιτίου γυναικείας υπογονιμότητας.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μία πολύ κοινή ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται σε 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. “Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου σε μια γυναίκα πρέπει να έχει 2 από τα 3 πιθανά συμπτώματα: χρόνιες διαταραχές κύκλου- διαταραχές της ωορρηξίας, χρόνια υπερανδρογοναιμία (υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης) και πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών”, εξηγεί στο MEDsin, ο Χειρουργός -Γυναικολόγος, Δημήτρης Μπιλάλης. “Παρόλα αυτά, αν και σπάνια, μία γυναίκα μπορεί να έχει φυσιολογικό κύκλο και να έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες δεν αφορά όλα τα περιστατικά με PCOS. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικοί φαινότυποι που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών”.
Το PCOS είναι κύρια αιτία γυναικείας υπογονιμότητας. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμφανίσουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η διενέργεια τακτικού ελέγχου μέσω εξέτασης αίματος.
Φυσιολογικά, οι ωοθήκες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες ανδρικών ορμονών, που ονομάζονται ανδρογόνα. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μικρών κύστεων στις ωοθήκες, ανωμαλίες στην ωορρηξία και ανάπτυξη ακμής και υπερτρίχωσης στο πρόσωπο και το σώμα.
“Η διάγνωση του συνδρόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η άμεση αλλά και σωστή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των μακροχρόνιων προβλημάτων όπως η υπογονιμότητα, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος”, τονίζει ο κ. Μπιλάλης.
Οι γυναίκες με PCOS έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης, αποβολών, προωρότητας και μειωμένης βιταμίνης D (μία βιταμίνη που όπως φαίνεται ενισχύει την γονιμότητα). “Οι γυναίκες που λόγω του συνδρόμου PCOS παίρνουν μετφορμίνη ή από του στόματος αντισυλληπτικά, πρέπει να λαμβάνουν επίσης ένα συμπλήρωμα Β12, για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης, η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Επίσης, η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων προστατεύει τον οργανισμό από τις παρενέργειες του PCOS, ενώ η κατανάλωση καθαρής πρωτεΐνης κάθε 3 έως 5 ώρες στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να ισορροπήσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών”.
Η τακτική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση των επιπέδων ινσουλίνης, ενώ η βέλτιστη θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα φάρμακα.