Το “βάρος” που πρέπει να χάσεις πριν την επόμενη προσπάθεια IVF
Όταν ένα ζευγάρι υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μία παράμετρος που παίζει ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις είναι το βάρος.
Μία γυναίκα ιδανικά θα πρέπει να έχει δείκτη μάζας σώματος ΔΜΣ μεταξύ 20 και 25, καθώς αυτό θα βελτιστοποιήσει τις πιθανότητές της για σύλληψη. Εάν ο ΔΜΣ μιας γυναίκας πέσει κάτω από το 19, το σώμα αισθάνεται πως κάτι δεν πάει καλά, αντιλαμβάνεται πως “πεινάει” και στην περίπτωση αυτή η ωορρηξία μπορεί να διακοπεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιας επιπλοκής.
Επιπλέον, οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος ΔΜΣ πάνω από 27 έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες με βάρος φυσιολογικού εύρους να μην μπορούν να συλλάβουν επειδή (και πάλι) δεν έχουν ωορρηξία.
Όσον αφορά τους άνδρες, και εδώ το βάρος φαίνεται να παίζει το ρόλο του. Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο όγκο σπέρματος και χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες των οποίων το βάρος είναι στο φυσιολογικό εύρος.
Επιπλέον, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη η παχυσαρκία φαίνεται πω; μεταβάλλει το πρωτεΐνικό κλάσμα στο σπέρμα με τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.
Σήμερα όμως σκοπός μου δεν είναι τόσο να μιλήσω για αυτό το βάρος. Το να προσπαθείς να τρέφεσαι σωστά και να προσπαθείς να έχεις ένα υγιές βάρος είναι δύο αποφάσεις που πρέπει να πάρει και να εφαρμόσει κάποιος ανεξάρτητα από το εάν προσπαθεί για παιδί ή όχι. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψαράκι, ελαιόλαδο, άφθονο νερό, αυτά πρέπει κάποιος να τα τρώει για τον εαυτό του πρώτα από όλα. Για τον ίδιο, όχι για την πιθανή ιδιότητα του ως μελλοντκό γονέα.
Το βάρος που με απασχολεί έντονα και θα ήθελα όλα τα ζςυγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση να διώξουν από πάνω, ή μάλλον από μέσα τους, είναι το ψυχολογικό βάρος.
Το “βάρος” που πρέπει να χάσεις πριν την επόμενη προσπάθεια IVF είναι όλες αυτές οι κακές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που αν τα βάλεις όλα μαζί σε μία ζυγαριά νομίζω η ζυγαριά θα σπάσει. Πως να αντέξει τόσο βάρος…
Είναι εύκολο; Καθόλου. Και ίσως επειδή ακριβώς είναι τόσο δύσκολο τις περισσότερες φορές μοιάζει μάταιο ακόμα και να το προσπαθήσεις.
Άμα δε σε αυτό το βάρος, το δικό σου, προσθέσεις και όλα αυτά τα αρνητικά που πιθανώς ακούς από εδώ και από εκεί και μερικές φορές τα κάνεις και δικά σου ενώ δεν είναι, τότε το βάρος γίνεται ακόμα πιο ασήκωτο.
Μην αφήνεις τίποτα να συσσωρεύεται. Αντιμετώπισε κάθε ανασφάλεια, κάθε αρνητική σκέψη, κάθε δυσάρεστο συναίσθημα όσο πιο σύντομα μπορείς. Πέταξε κάθε βάρος που νιώθεις πως σε κρατάει πίσω και πήγαινε στην επόμενη προσπάθεια ανάλαφρος/η με θάρρος. Και εφόσον χρειαστεί ζήτα βοήθεια. Ξεκίνα την επόμενη προσπάθεια χωρίς βαρύ φορτίο. Είμαι σίγουρη πως μπορείς και πως θα τα καταφέρεις.
Καληνύχτα,
Χαρούλα