Βρέθηκε γονίδιο που μπορεί να συνδέεται με την ανδρική υπογονιμότητα
[dropcap]Ε[/dropcap]ρευνητές στο Iowa State University (ISU) βρήκαν πρόσφατα ενδείξεις ότι ένα γονίδιο, το οποίο υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος πιθανόν συνδέεται με την ανδρική υπογονιμότητα.
Ο καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών Ravindra Singh, στο Πανεπιστήμιο ISU, στο τμήμα Κτηνιατρικής, έχει μελετήσει το μηχανισμό επιβίωσης των νευρώνων επί σειρά ετών. Μια ανεπάρκεια στο γονίδιο, που είναι γνωστό ως γονίδιο “housekeeping” (το γονίδιο του “νοικοκυρέματος”, ίσως επειδή η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη βασική κυτταρική λειτουργία), μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως νωτιαία μυϊκή ατροφία.
Το νέο είναι ότι η ομάδα του καθηγητή Singh, ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου γονιδίου και της ανδρικής υπογονιμότητας, καθιστώντας το ένα από τα ελάχιστα γονίδια, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ανάλογης σύνδεσης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Scientific Reports.
[pullquote]Η έρευνα[/pullquote]
Ο καθηγητής Singh και η ερευνητική του ομάδα, πραγματοποίησαν μια ευρεία γονιδιωματική μελέτη, σχετικά με την ανεπάρκεια του μηχανισμού επιβίωσης των νευρώνων σε ποντίκια και διαπίστωσαν, με έκπληξη, το συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της έκφρασης των γονιδίων και του μεγέθους των όρχεων και του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων στα αρσενικά δείγματα.
[pullquote]Τα συμπεράσματα[/pullquote]
«Τα γονίδια “housekeeping” είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία του οργανισμού», επεσήμανε ο καθηγητής Σινγκ. «Κάθε κύτταρο στο σώμα μας τα έχει ανάγκη. Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν μια νέα λειτουργία του γονιδίου “housekeeping” και του ρόλου του στο μηχανισμό επιβίωσης των νευρώνων και στην ανάπτυξη των όρχεων. Τα ποντίκια με ανεπαρκή επίπεδα του γονιδίου είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και περισσότερες ενδείξεις υπογονιμότητας».
Ποσοστό περίπου 5% των ανδρών το αφορά κάποιο ζήτημα υπογονιμότητας, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σύνδεση της γενετικής και της υπογονιμότητας. Προηγούμενες ευρείες μελέτες του γονιδιώματος έχουν συνδέσει μόνο έξι γονίδια του ανθρώπινου γονιδιώματος με την ανδρική υπογονιμότητα, με το γονίδιο “housekeeping” να έρχεται να προστεθεί σε αυτά. Φυσικά, η επιστημονική ομάδα και ο καθηγητής Singh τόνισαν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και στον άνθρωπο, για να επικυρώσει τα νέα ευρήματα της μελέτης, δεδομένου ότι αυτά βασίζονται σε παρατηρήσεις σε τρωκτικά.
Το σημαντικό με την έρευνα είναι ότι ανοίγει νέους προσανατολισμούς σχετικά με την ιατρική θεραπεία και την αλληλεπίδρασή της με τη γενετική. Η έρευνα της μοριακής ιατρικής έχει πλέον στόχο εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις επιμέρους γενετικές διαφορές των ασθενών. Οι γονιδιωματικές μεταλλάξεις που ο καθένας μας φέρει θα αποτελούν οδηγό για τη θεραπεία που θα λαμβάνουμε.