HealthFlex
×
  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Γραφτείτε στο newsletter μας

Μη χάσετε ούτε ένα άρθρο

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Αναζήτηση

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιά ή μυαλό;
  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα
  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του…
  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα
  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update

HARROULA BILALI – FERTICEUTICS

  • Harroula Bilali
  • Press
  • Communication & Support
  • Fertility iD Club

Υστεροσαλπιγγογραφία: μια πολύτιμη εξέταση.

Υστεροσαλπιγγογραφία: μια πολύτιμη εξέταση.
Γονιμότητα και ΕξωσωματικήΥπογονιμότητα5

Σήμερα, θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω όσο καλύτερα μπορώ, σχετικά με μια από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που πραγματοποιούμε στα πλαίσια της διερεύνησης για την υπογονιμότητα. Την υστεροσαλπιγγογραφία. Μία εξέταση άκρως “ενοχλητική” για τη γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία αυτή, μα τόσο σημαντική και απαραίτητη για το γιατρό, ειδικά αν αφορά θέμα υπογονιμότητας.

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία κατά την οποία, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σκιαγραφικό υλικό, μπορούμε να “αποτυπώσουμε” τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Πραγματοποιείται σε ειδικά επανδρωμένο, και με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό ακτινολογικό τμήμα μίας κλινικής ή κάποιου διαγνωστικού κέντρου που παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για ποιους λόγους γίνεται η εξέταση:

  • Στην περίπτωση που η γυναίκα δεν μένει έγκυος ενώ το σπέρμα είναι φυσιολογικό.
  • Στα πλαίσια ελέγχου πριν από σπερματέγχυση ή έξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Μετά από σαλπιγγίτιδα / λοιμώξεις από χλαμύδια ή γονόκοκκο.
  • Στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποβολών.
  • Για τον έλεγχο ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας, όπως δίκερη ή δίδελφη μήτρα ή ύπαρξη ενδομητρίου διαφράγματος.
  • Για περαιτέρω διερεύνηση παθολογικών ευρημάτων στο υπερηχογράφημα, πχ ενδομητρικοί πολύποδες, ινομυώματα.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Αρχικά η γυναίκα καλείται να ξαπλώσει σε ένα ειδικό ακτινολογικό τραπέζι κάτω από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ. Στη συνέχεια, τοποθετεί τα πόδια της σε στηρίγματα, σαν να επρόκειτο να ακολουθήσει τεστ Παπ. Ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποδιαστολέας τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση. Αφού ο τράχηλος καθαριστεί και προετοιμαστεί κατάλληλα, στη συνέχεια ο εξειδικευμένος ακτινολόγος τοποθετεί ένα λεπτό και μαλακό σωλήνα (καθετήρα) στο στόμιο του τραχήλου. Στη συνέχεια, η σκιαγραφική ουσία ρέει μέσω αυτού του σωλήνα, “γεμίζοντας” με αυτόν το τρόπο τις κοιλότητες της μήτρας και των σαλπίγγων. Κατά το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα που οι κοιλότητες “γεμίζουν” με το σκιαγραφικό υλικό (5-10 λεπτά) λαμβάνονται στοχευμένα ακτινογραφίες. Ο ρόλος του ιωδιούχου υδατοδιαλυτού σκιαγραφικού υλικού, είναι να αποτυπώσει αυτές τις περιοχές (μήτρα και σάλπιγγες) με ακρίβεια στις ακτινογραφίες. Ορισμένες φορές, κατά τη διαδικασία της εξέτασης, η γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει θέση προς το Αριστερό ή Δεξιό πλάγιο, προκειμένου να γίνουν καλύτερα κάποιες λήψεις. Συνήθως, ανάλογα βέβαια και με τα ευρήματα, η εξέταση ολοκληρώνεται με μια ακτινογραφία της ασθενούς σε όρθια θέση, προκειμένου να διαπιστωθεί πως το σκιαγραφικό υλικό έχει τελικά περάσει εξ’ολοκλήρου στη περιτοναϊκή κοιλότητα και δεν έχουμε κάποια κατακράτηση υγρού στις σάλπιγγες ( πχ σε περίπτωση συμφύσεων).

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την εξέταση αυτή:

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται ιδανικά, με τα πιο αυστηρά κριτήρια, 9η-11η ημέρα του έμμηνου κύκλου, πριν την ωορρηξία ( 8η -12η με μεγαλύτερη ανοχή).

Το ζευγάρι απαγορεύεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή στον κύκλο αυτό, πριν πραγματοποιηθεί η σαλπιγγογραφία. Έστω και υποψία εγκυμοσύνης αποτελεί αντένδειξη για την εξέταση αυτή.

Για τη δοκιμασία αυτή χορηγείται προληπτικά αντιβίωση, για την αποφυγή λοιμώξεων. Επίσης, είναι σκόπιμο να χορηγηθούν ήπια αναλγητικά ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα περίπου μία ώρα πριν τη διαδικασία, που θα βοηθήσουν τη γυναίκα να χαλαρώσει και θα ελαττώσουν τον πόνο σε περίπτωση παθολογικών ευρημάτων.

Επίσης, η εξέταση αυτή δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε γυναίκες που πάσχουν από φλεγμονώδη πυελική νόσο ή αντιμετωπίζουν ανεξήγητη κολπική αιμορραγία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε αλλεργία σε κάποια φαρμακευτική ουσία.

Την ημέρα της εξέτασης η γυναίκα μπορεί να φάει και να πιεί κανονικά. Απλά, καλό είναι, δυο τρεις μέρες πριν, να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει δυσφορία/τυμπανισμό στην κοιλιακή χώρα. Όσο πιο χαλαρή είναι η γυναίκα, τόσο ευκολότερα πραγματοποιείται η εξέταση.

Από πλευράς πόνου, που είναι και η πιο συχνή ανησυχία των γυναικών, σε γενικές γραμμές και με την κατάλληλη προετοιμασία, η εξέταση είναι καλά ανεκτή και οι περισσότερες γυναίκες νοιώθουν “κάτι” σαν κράμπες και “πονάκια” περιόδου, τόσο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ίσως όμως και αργότερα. Μεγαλύτερη ένταση πόνου νοιώθουν κατά κανόνα οι γυναίκες που παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα, πχ συμφύσεις στην ενδομητρική κοιλότητα ή/και αποφραγμένες ή περιορισμένης διαβατότητας σάλπιγγες. Μετά το τέλος της εξέτασης η γυναίκα είναι ελεύθερη να επιστρέψει στα καθήκοντα της, ακόμα και στην εργασία της εφόσον νοιώθει καλά και το επιθυμεί.

Προσωπικά πιστεύω, κι είναι ο ένας από τους δύο λόγους που θέλω πάντα να συνοδεύω τη γυναίκα στη σαλπιγγογραφία, πως το “δύσκολο” κομμάτι της εξέτασης αυτής δεν είναι τόσο ο πόνος που νοιώθει η γυναίκα, όσο το γεγονός ότι α) στο σύνολο της η εξέταση είναι άβολη λόγω του τρόπου που πραγματοποιείται (καταλαβαίνετε τι εννοώ) και β) η γυναίκα βιώνει τρομερό στρες τη δεδομένη στιγμή, φοβάται που δε γνωρίζει αν θα πονέσει ή όχι και αγχώνεται για το αν η εξέταση θα είναι φυσιολογική ή όχι. Στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσεις τη γυναίκα να χαλαρώσει ώστε να μπορέσει εκείνη με τη σειρά της να “βοηθήσει” τον Ακτινολόγο να πραγματοποιήσει ευκολότερα την εξέταση.

Ορισμένες φορές, αμέσως μετά την υστεροσαλπιγγογραφία ή και 24-48 ώρες αργότερα, η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει μια ελάχιστη ποσότητα αίματος, γεγονός που είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μόνο στην περίπτωση που η αιμορραγία είναι έντονη, ή η γυναίκα αναπτύξει έντονο πόνο στην περιοχή ή πυρετό, τότε χρειάζεται να συμβουλευτεί άμεσα το γιατρό της.

Όσον αφορά την ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είναι πάρα πολύ μικρή. Σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, έχει βρεθεί πως δεν προκαλεί προβλήματα στα έμβρυα, για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ακόμα και αν η γυναίκα συλλάβει αμέσως μετά την εξέταση, στη διάρκεια του ίδιου έμμηνου κύκλου. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε και τη “θεραπευτική” δράση της σαλπιγγογραφίας στον ίδιο κύκλο ή και δύο τρεις κύκλους μετά. Θεραπευτική, γιατί όπως περνάει το σκιαγραφικό υλικό μέσα από την κοιλότητα της μήτρας και τις σάλπιγγες (ας μου επιτρέπει στο σημείο αυτό η φράση που θα ακολουθήσει μα είναι η πιο χαρακτηριστική), κι εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρά παθολογικά ευρήματα, το συγκεκριμένο λοιπόν υγρό δρα όπως το Tuboflo στους παλιούς και βρώμικους σωλήνες, “καθαρίζοντας” και “ξεβουλώνοντας” τις σάλπιγγες, αφού τυχόν μικροσυμφύσεις και μικροαποφράξεις λύνονται και διασπώνται αντίστοιχα.

Θέλω τέλος να επισημάνω και το εξής, κι αυτό είναι προσωπική συμβουλή και γνώμη. Επειδή η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ιδιαίτερη εξέταση, πολύ απλή μεν από ιατρικής πλευράς αλλά καθόλου απλή δε από ψυχολογικής/ πρακτικής πλευράς όσον αφορά τη γυναίκα, δεν έχει νόημα να γίνεται στα πλαίσια διερεύνησης της υπογονιμότητας ενός ζεύγους, αν δεν ελεγχθεί και ο άνδρας για την ποιότητα του σπέρματος του. Έχει τύχει αρκετές φορές η εξέταση να είναι φυσιολογική και το ζευγάρι (επειδή ο άνδρας νοιώθει εκείνος άβολα να εξετασθεί για το σπέρμα του τη δεδομένη στιγμή) να χάνει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας 3 ή 6 μήνες ή ακόμα και χρόνο, ενώ τελικά το πρόβλημα εστιάζεται στον άνδρα. Ή, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Ο άνδρας να έχει ελεγχθεί για το σπέρμα του και να είναι όλα καλά και η γυναίκα, επειδή “έχει ακούσει τόσα” και φοβάται να κάνει την εξέταση, τελικά να είναι εκείνη που έχει το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς το προσωπικό σας ιστορικό και θα σας υποδείξει αν, πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να κάνετε τη συγκεκριμένη εξέταση.

Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως τις περισσότερες φορές τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα από ότι τα περιμένετε ή τα έχετε φανταστεί. Για το λόγο αυτό οπλιστείτε με θάρρος και κάντε αυτή την τόσο πολύτιμη, όχι μόνο διαγνωστική μα και θεραπευτική εξέταση, με εμπιστοσύνη στους ειδικούς και το γιατρό σας. Μην αγχωνόσαστε προκαταβολικά επειδή “ακούσατε πως είναι πολύ επώδυνη εξέταση” γιατί αυτό μπορεί να ισχύει για κάποια άλλη, μεμονωμένη περίπτωση και όχι τη δική σας. Άλλωστε η αντοχή στον πόνο είναι κάτι πολύ προσωπικό στον καθένα από εμάς.

20130423-010811.jpg

20130423-010837.jpg

Πνευματικά δικαιώματα

Πνευματικά δικαιώματα - Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλα τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου είναι © 2022 - Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρήση του υλικου απο αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε στο: Όροι & Προϋποθέσεις

Calendly

Μοιραστείτε το!

Comments

z Reply
14 Ιανουαρίου, 2014

Καλησπέρα κα. Χαρούλα Μπιλάλη! Διάβασα με μεγάλη προσοχή όσα γράφετε για την σαλπιγγογραφία…..έχοντας πλούσιο γυναικολογικό ιστορικό & μην έχοντας τεκνοποιήσει ακόμη στα 35 μου, θεωρώ πως είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνω απλά ο φόβος με σταματά. Έχω περάσει δύσκολα χειρουργεία με ακόμη πιο δύσκολη την μετεγχειρητική πορεία & στην υπόνοια ότι μπορεί να πονέσω με πιάνει πανικός! Σημειωτέον πως δεν ήμουν πάντα τόσο ευάλωτη με την πιθανότητα πόνου! Πρέπει σίγουρα να κάνω την προσευχή μου & να αποφασίσω να κάνω τελικά την εξέταση αυτή! Σε ευχαριστώ Ζ.Σ

ELENH Reply
27 Φεβρουαρίου, 2014

ηθελα να ρωτησω για την εξεταση..μπορει να τ κανει καποιος μονο για αν τσεκαρει την γονιμοτητα του. ιστορικο διακοπη κυησης πριν 10 χρονια. ολες εξετασεις εκτοτε παπ και υπερηχοαγραφημα αψογα ετων 30.τι αλλες εξετασεις μου συστηνεται..

harroulabilali Reply
28 Φεβρουαρίου, 2014

Το Παπ και ο υπέρηχος είναι πολύ σημαντικές εξετάσεις αλλά τις κάνουμε για εντελώς διαφορετικό λόγο από τη σαλπιγγογραφία. Η σαλπιγγογραφία είναι το πρώτο στάδιο διερεύνησης της υπογονιμότητας, όταν η εγκυμοσύνη δεν έρχεται μετά από ένα ετος συχνών επαφών. Και σίγουρα με ιστορικό διακοπής κύησης όπως στην περίπτωση σας καλό ειναι να γίνει.

MARIA Reply
12 Μαΐου, 2014

Γεια σας..Εμεις κάναμε προσπάθεις απο το 2012..Καναμε τις αναλύσεις..και το σπερματοδιαγραμμα και όλα καλά.. Ιανουάριο του 2013 κάναμε σαλπιγγογραφία όπου ήταν καλό..Φεβρουάριο κάναμε θεραπεία με χάπια και ένεσεις και είχαμε θετικό τεστ..Δυστυχως απέβαλα τον Απρίλη..Απο τότε κάνω θεραπέιες αλλά τίποτα..Πριν 2 μήνες έκανα ανάλυση για θρομβοφιλία και τελικά την έχω..και παίρνω μια ασπιρίνη την ημέρα..Τον προιγούμενο μήνα έκανα πάλι θεραπεία αλλά τίποτα..Ο γιατρος μου, είπε να πάμε για σαπλιγγογραφία παλι..εσεις τι λέτε?? Βοηθάει όντως στη σύληψη? χρειάζεται 2η φορά?? Ευχαριστώ

harroulabilali Reply
14 Μαΐου, 2014

Καλημέρα. Λυπάμαι πολύ που έχετε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και έχετε βιώσει ήδη μια αποβολή. Η σαλπιγγογραφία είναι πραγματικά μια πολύτιμη εξέταση με διαγνωστική αλλά και θεραπευτική αξία στους πρώτους κύκλους μετά την πραγματοποίηση της. Η θρομβοφιλια που αναφέρετε ομως είναι άλλο πράγμα. Ούτε καταλαβαίνω τι εννοείτε με το θεραπείες. Ο γιατρός σας σίγουρα έχει κάποιο λόγο που σας ζητάει τη σαλπιγγογραφία δεύτερη φορά, ίσως λόγω της αποβολής σας. Αυτο που πιστεύω πως πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε αναλυτικά μαζί του και να βάλετε τα δεδομένα σε μια σωστή σειρά ωστε να είσαστε ξεκάθαροι στο γιατί κάνετε την οποια εξέταση η θεραπεία.

Add Comment Cancel


Να με θυμάσαι
Χάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό?Εγγραφείτε

You will find me here

You will find me here

Women's Health Clinic Dimitrios A. Bilalis MBBCh MMedSci CCST FRCOG

(+30) 21 0770 4393

info@harroulabilali.gr

http://womenshealthclinic.gr/

Leoforos Vasilissis Sofias 122, Athens, 115 26, 3rd floor

and here

Ferticeutics Co.

(+30) 210 8000 225

https://ferticeutics.com/

El. Venizelou 61, Nea Erythraia

Legal notice

The content of this website is intended to inform its users-visitors and in no case can it replace your doctor. Any use, exploitation, republishing, reproduction and copying in any way of the content and services of this website is prohibited without the prior written permission of the page administrator – Law 212/1993 and rules of International Law applicable in Greece.

Privacy Policy – Terms of Use

Latest Articles

  • Καρδιά ή μυαλό; Οκτ 31

    Η καρδιά σου και το μυαλό σου συνδέονται με πολλούς...

  • Covid-19, γονιμότητα και εγκυμοσύνη – Συμπεράσματα Οκτ 17

    Νέα δεδομένα για την πιθανή επίδραση και οι παρενέργειες του...

  • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για το σπέρμα του… Οκτ 4

    το σπέρμα ενός άνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό "καθρέπτης" και...

  • Γλουτένη, κοιλιοκάκη και υπογονιμότητα Οκτ 2

    Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να...

  • Ορμονικές ανισορροπίες, ορμονική ισορροπία και ο σκοπός μου ως Ferticeutics – Network Update Σεπ 27

    Μία ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ο λόγος για μια...

Copyright & copy;2022 Χαρούλα Μαθιoπούλου Μπιλάλη
Πολιτική Απορρήτου HMBΚατασκευή-Ενημέρωση HMB
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της δικής σας εμπειρίας όταν το επισκέπτεστε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση όλων των cookies. Κατάλαβα Περισσότερα
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT