Διατροφογενωμική

Η διατροφογενωμική ή διατροφική γονιδιωματική είναι η επιστήμη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ανθρώπινου γονιδιώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια. Η διατροφογενωμική αποτελεί μέρος της ταχέως αναπτυσσόμενης τάσης στην ιατρική ονομάζεται «εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή».

Μπορεί κάθε άτομο, κάθε οικογένεια να έχει γενετική προδιάθεση για μία συγκεκριμένη ασθένεια, με τη βοήθεια όμως της διατροφογενωμικής, μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες τροφές βοηθούν στον έλεγχο αυτής της ασθένειας ή ακόμα και στην πρόληψη της.

Με τη διατροφογενωμική δίνεται η δυνατότητα ενός οικογενειακού προγραμματισμού γευμάτων με το βέλτιστο συνδυασμό των τροφών που, με βάση το DNA σας, θα δώσει τις καλύτερες πιθανότητες για ένα υγιές μέλλον. Και αυτό γιατί το προσωπικό γονιδιωματικό προφίλ του κάθε ατόμου ανταποκρίνεται και επηρεάζεται από κάθε είδος τροφής που καταναλώνει, και έτσι, ανάλογα με τα αποτελέσματα της διατροφογενωμικής, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε, καθυστερήσουμε ή ακόμα και να αποτρέψουμε μία σοβαρή ασθένεια.

Κάθε ένας από εμάς είναι το αποτέλεσμα εκατομμυρίων γενετικών μεταλλάξεων και παραλλαγών που συνέβησαν στο DNA μας, από γενιά σε γενιά. Έτσι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ορισμένα γονίδια μας καθορίζουν το χρώμα των ματιών μας ή το ύψος μας, κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις κάνουν μερικούς από εμάς πιο επιρρεπείς σε εξουθενωτικές ή και θανατηφόρες ασθένειες. Ο λόγος που η διατροφική γονιδιωματική ή διατροφογενωμική προσφέρει μεγάλη ελπίδα και αποτελεί τη βάση της ιατρικής του μέλλοντος είναι το γεγονός ότι μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορεί να δημιουργήσει ένα βιολογικό περιβάλλον που προλαμβάνει και αντιμετωπίζει σε μοριακό επίπεδο μία νόσο και ευνοεί την υγεία και την ευεξία.

Οι γονιδιακές παραλλαγές του κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάσουν το πώς ο ανθρώπινος οργανισμός ανταποκρίνεται στα τρόφιμα, στα ποτά και στα συμπληρώματα που καταναλώνει. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνητρο να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όταν τους δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τα γονίδια τους, από ότι όταν τους δίνονται γενικές συμβουλές που δεν αφορούν αυτούς εξατομικευμένα αλλά το γενικό πληθυσμό.

Πρόκειται για ένα προηγμένο τεστ διατροφογενωμικής που δίνει τη δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης, βάση γενετικών δεδομένων, διατροφής για έναν υγιή οργανισμό ή και στην περίπτωση μίας σοβαρής ασθένειας.

Γρήγορη, απλή και μη επεμβατική εξέταση σάλιου που ελέγχει γονιδιακούς δείκτες για τη διαχείριση του βάρους, το διατροφικό μεταβολισμό, την υγεία της καρδιάς, τη δυσανεξία σε τρόφιμα, διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μου ή κλείστε το ραντεβού σας, για μία πραγματική αλλαγή στον τρόπο διατροφής σας.